Foto: Shutterstock

Šī nav parastā nātre, kuras asos dzēlienus, šķiet, kaut reizi dzīvē ir sajutis ikviens. Baltā nātre jeb panātre (Lamium album) nedzeļ un ar parasto nātri nav pat attālos rados! Tā zied ar skaistiem, baltiem ziediņiem. Ņemot vērā, ka augs satur daudz ēteriskās eļļas, tas ir bezgala aromātisks. Baltās panātres aug dārzos, laukos, sētmalēs un tieši tagad tās mums dod lielisku iemeslu iebrist pļavā.

Panātrei piemīt savelkoša, asiņošanu apturoša, pretiekaisuma un pretalerģiska iedarbība. Tā nomierina centrālo nervu sistēmu, kā arī pazemina cukura līmeni asinīs. Ginekoloģijā balto nātri lieto pret baltajiem ziediem, dzemdes asiņošanu, mēnešreižu traucējumiem, urīnpūšļa, urīnvadu un nieru bļodiņu iekaisuma gadījumā, kā arī pret bezmiegu, ādas niezi un izsitumiem.

Šā aromātiskā auga sastāvā ir arī C vitamīns un tādas vielas kā flavonoīdi, holīns, glikozīdi un karotīns. Šo vielu un ēterisko eļļu buķete augam piešķir nomierinošas, tonizējošas un antibakteriālas īpašības.

Drogai ievāc gan lapas, gan arī ziedus. Ja vēlas, lai kaltētajām drogām ir spēcīgs medus aromāts, ieteicams augu kaltēt ļoti strauji. Drogu var uzglabāt gadu.

Ārīgi lieto baltās nātres uzlējumu kompresēm – dažādu brūču un apdegumu ārstēšanai. Tāpat ārīgi var lietot arī ausu slimību ārstēšanai – uz krūzītes, kur ielieta karsta tēja, ar plato galu liek piltuvi, bet šauro galu liek ausī, lai tajā tiktu garaiņi. Galvu jāapsedz ar dvieli.

Baltās nātres tēja palīdz pret drudzi un iekaisumiem, tā attīra asinis, ja ir strutaini ādas iekaisumi, ekzēma vai nātrene, der pret mazasinību.

Tēju pagatavo, ņemot 2–3 ēdamkarotes drogu un aplejot ar glāzi verdoša ūdens, ļaujot ievilkties no pusstundas līdz stundai, tad nokāš. Glāzi tējas izdzer visas dienas garumā. Tēju ieteicams lietot pēc pirts. Ja ir paaugstināta temperatūra, dzer tēju, kas pagatavota šādi: uz puslitru ūdens liek 5–10 gramus drogu. Tēju patīkamās garšas dēļ izmanto ikdienā, tā uzlabo apetīti. Panātre tējā jālieto pusmūža cilvēkiem – tā labi stiprina veselību.

To izmanto arī kā uzlējumu ķermeņa aplaistīšanai un kosmētiskiem mērķiem.

No baltajām nātrēm var pagatavot ziedu tinktūru. Tam būs nepieciešami 15 g ziedu un puslitrs degvīna. Šādu uzlējumu jātur siltā vietā 7 dienas, tad nokāš. Lieto pa 30 pilieniem ar ūdeni 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Var izmantot arī saberztu ziedu pulveri, pa naža galam 3 reizes dienā ēšanas laikā.

No ziediem vai lapām var spiest arī sulu. Lieto 3 reizes dienā pa 2–3 ēdamkarotēm, kas sajauktas ar karoti medus.

Kaut arī vērtības ziņā panātre nestāv asajai nātrei blakus, kā salātu sastāvdaļa tā ir fantastiska, un tās lapas nav jāblanšē pirms lietošanas. To var izmantot arī zupu un biezeņu gatavošanā. Panātres ziedi ir ļoti saldi – tos var ēst arī tāpat.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!