Foto: Shutterstock
Beidzot klāt pavasaris – īstais laiks ievākt dažādus šajā sezonā ziedošus ārstniecības augus. Viens no šādiem augiem ir gaiļbiksīte. Daudzas tautas gaiļbiksītēm ir piedēvējušas īpašu maģisku spēku: senajiem ķeltiem un galliem tiesības vākt šo augu bija tikai priesteriem! Arī tu kādā brīvākā dienā vari iejusties zaļās raganas lomā un doties ievākt šo augu, kurš ir ne tikai dziedniecisks, bet arī gardu muti apēdams.

Gaiļbiksītes satur daudz A un C vitamīna, saponīnu, miecvielas, flavonoīdus, ēteriskās eļļas un organiskās skābes. Pavasaris ir laiks, kad šā auga ziedus un lapas var izmantot uzturā, bet kaltētā veidā dziedniecībā tie noderēs visu gadu. Ziedus vāc ziedēšanas sākumā, bet lapiņas – kad augs beidz ziedēt, jo tad tajās ir visvairāk vitamīnu. Bet tā prātīgi – vācot šā auga lapas ar kailām rokām, var viegli apdedzināties – rokas kļūst sarkanas un sūrst.

NB! Šis augs var būt kairinošs, to nevajadzētu lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kas nepanes aspirīnu! Ja māc šaubas – noteikti vaicā padomu ārstam.

Gardas un veselīgas receptes

Gaiļbiksīšu zupai novāri pusglāzi putraimu, tad pusi burkāna, sīpolu, pievieno taukvielas un garšvielas un vāri līdz gatavībai. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno 300 gramus sakapātu gaiļbiksīšu lapu. Sātīgāku ēdienu cienītāji ūdens vietā var izmantot gaļas vai žāvētu ribiņu buljonu.

Salāti sanāks gardi, ja svaigas lapas sajauksi ar vārītām bietēm, sīpollociņiem un krējumu. Kā jebkuriem salātiem – proporcijas katrs izvēlas pēc savas garšas sajūtas.

Mērci gaļas ēdieniem gatavo no 3 ĒK lapu pulvera, tam piejaucot pa 1 ĒK asās tomātu mērces un ūdens. Sastāvdaļas samaisa un ļauj nostavēties vismaz 2 stundas.

Svaigas lapas var pievienot arī jebkurai omletei, bet ziedu un lapu pulveri izmantot arī zaļā sviesta pagatavošanai vai pievienot biezpienam.

Dziedinošais spēks

Šos augus pirmām kārtām izmanto pie klepus – īpaši pie sausa un lēkmjveida klepus, kad ir problēmas ar atkrēpošanu. Ieteicams lietot arī pie tā saucamā "vecuma" klepus. Gaiļbiksītes īpaši labi palīdz cilvēkiem, kam ir nosliece uz histēriju, emocionāli nestabiliem, jutīgiem pret laika maiņām, kā arī sirgstošiem ar migrēnu un galvas reiboņiem.

Gaiļbiksīšu lapiņas var gatavot kā parasto tēju. Lieto pa pusglāzei 3–4 reizes dienā kā spēcinošu līdzekli hipovitaminozes, anēmijas un vispārēja vājuma reizēs.

Vīna uzlējums

Trīslitru burku pielasi pilnu ar gaiļbiksīšu ziediem, uzlej baltvīnu, aizvāko un turi saulē. Ik pa laikam burku pakrati. Ja izvilkums nostāvēs līdz rudenim, tam būs aprikožu garša. Lieto 3 reizes dienā pa malkam. Pēc pirmajām garšošanas reizēm vīnu burkā vari papildināt.

"Plaša profila" novārījums

Novārījums, ko pagatavo no 8 TK ziedu un 2 glāzēm auksta ūdens (uzvāri, ļauj ievilkties un izdzer dienas laikā), kalpos kā urīnu dzenošs, vieglu vēdera izeju rosinošs un nomierinošs līdzeklis un sniegs atvieglojumu arī pie plaušu slimībām, bezmiega, galvas reiboņiem, sirds pārsitieniem, reimatisma un podagras.

Ja ciet no elpceļu problēmām

Uzlējums no 20 g ziedu un litra ūdens nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu, tam ir viegla miega līdzekļa iedarbība. Lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā. Lieliski izmantojams gadījumos, kad organismam nepieciešamas papildu C vitamīna deva! Tas derēs arī hronisku aizcietējumu, migrēnas, galvassāpju un vieglas histērijas gadījumos, deguna skalošanai un kā urīndzenošu līdzeklis.

Saaukstēšanās, angīnas, bronhīta vai gripas gadījumā 2–3 ĒK kaltētu gaiļbiksītes lapu aplej ar ½ l verdoša ūdens un nostādini 2 stundas. Lieto pa 2 ĒK 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Otrs variants: 1 ĒK lapu un sakņu pārlej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina, pieliek medu pēc garšas. Izdzer siltu 3–4 reizēs dienas laikā.

Trešais variants: gatavo tēju no 30 g gaiļbiksīšu ziedu, 10 g anīsa sēklu, 10 g malvas lapu, 10 g fenheļa. Divas tējkarotes maisījuma aplej ar puslitru verdoša ūdens. Nostādini 10 minūtes un saldini ar medu.

Pavasara spēka dzira

Imunitātes stiprināšanai, nervu sistēmas darbības regulēšanai un dzimumaktivitātes veicināšanai ņem gaiļbiksītes, zeltsaknes jeb rodiolas sakni, marālsakni (no katras pa 4 ĒK), egļu skujas un priežu pumpurus (no katra pa 3 ĒK) un divas ēdamkarotes bērzu pumpuru. Visu pārlej ar 300 g degvīna, cieši aizvāko, ļauj iestāvēties 3 nedēļas tumšā vietā, periodiski saskalojot. Dzer pa 1 TK 2 reizes dienā pie tējas.

Epilepsijas dziedināšanai

Vienādās devās sajauc gaiļbiksīšu, lavandu, piparmētru lapas un baldriāna saknes. 1 ĒK maisījuma pārlej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 20–30 minūtes. Lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā (smagos gadījumos – pa glāzei).

Labākai ādai

Ja ciet no bālas un sausas ādas, pa 1 ĒK gaiļbiksīšu, salviju un pelašķu pārlej ar litru verdoša ūdens, nostādini. Lieto pa pusglāzei 6 reizes dienā. Vari pieliet arī vannas ūdenim, tikai tad visas sastāvdaļas jāņem dubultā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!