Foto: Shutterstock
Pirms bērzi mūs priecē ar pirmo zaļuma plīvuru, varam ne vien tecināt sulu, bet arī steigt savākt vēl neatplaukušos pumpurus – tie gada laikā mums palīdzēs gan organismu attīrīt, gan atbrīvoties no dažas labas kaites. Bērzam piemīt izcilas dziednieciskās spējas, lapu izdalītie fitoncīdi nogalina baktērijas. Izcilo dziedniecisko īpašību dēļ bērzs senatnē bija viens no svētajiem kokiem.

Bērzu pumpurus dodies vākt agri pavasarī – briešanas periodā, kad tajos atraisās dzīvība. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus vai arī nogriez jaunos zariņus. Līdz ar pumpuriem vari sarūpēt arī materiālu slotām. Jaunos zarus sasien slotās un žāvē caurvējā 4–5 nedēļas, kamēr sažūst. Apkaltušos pumpurus nobrauki ar rokām, attīri no sīkajiem zariņiem un pažāvē vēl laiciņu labi vēdināmās telpās. Lai bērzu pumpuri neatvērtos un neiztvaikotu to ēteriskās eļļas, nav ieteicams pumpurus žāvēt kaltē vai siltās vietās.

Kaltētus pumpurus vari uzglabāt divus gadus un izmantot tālāk aprakstītajiem nolūkiem.

Pumpuri tējai, vannām, kompresēm

Foto: Shutterstock

No lapām un pumpuriem gatavo vitamīnu tējas. To novārījums ir organismu attīrošs, urīndzenošs līdzeklis, kas labi ietekmē vielmaiņu, pastiprina dziedzeru darbību, mazina tūsku. Pumpuri sekmē žults sekrēciju.

Ārīgi pumpurus lieto medicīniskās vannās akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Lapas un pumpurus iesaka reimatisma ārstēšanai vannās, kompresēm, apliekamajiem.

Lapu un pumpuru novārījumu lieto brūču apmazgāšanai un pret matu izkrišanu. Iekšķīgi tādu pašu novārījumu ieteic aterosklerozes, akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Bērzu pumpuri un lapas ietilpst arī jaukto tēju sastāvā.

Novārījumu pagatavo šādi: tējkaroti pumpuru 5 minūtes vāri glāzē ūdens uz lēnas uguns. Kamēr novārījums padziest, vērts veikt īsu inhalāciju, apsedzot galvu ar dvieli, ieelpojot tvaikus un ļaujot tiem apmīļot sejas ādu – tai patiks. Pēc tam novārījumu dienas laikā izdzer. Ārīgi to lieto, lai apmazgātu brūces, ādas iekaisumus vai izsitumus.

Pumpuru uzlējumam piemīt spēcīga urīndzenoša iedarbība. To izmanto aknu un sirds saslimšanu izraisītas tūskas mazināšani, arī astmas vai kakla sāpju, nieru kolīta un hepatīta gadījumā.

Uzlējumu gatavo šādi: 3–4 gramus pumpuru aplej ar puslitru verdoša ūdens. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm trīsreiz dienā.

Pumpuru spirta uzlējums ir brūču dziedēšanas līdzeklis: tas tīra ādu strutainu iekaisumu gadījumā, kopj slikti dzīstošas brūces, nobrāzumus. To lieto arī dažādu ekzēmu ārstēšanā, izmanto reimatisma skarto vietu ieziešanai. Čūlas un citu kuņģa saslimšanu, nieru slimību, zarnu parazītu, ādas slimību, urīnpūšļa ārstēšanai pumpuru spirta uzlējumu lieto iekšķīgi – pa 15–20 pilieniem trīsreiz dienā.

Alerģijas ārstēšanai pirmajos mēnešos ar uzlējumu apstrādā ādu, iekšķīgi lieto divas nedēļas, tad taisa pārtraukumu un dzer vēl divas nedēļas – pa tējkarotei trīsreiz dienā.

Uzlējumu pagatavo, 30 gramus pumpuru aplejot ar litru 70% spirta un nostādinot vienu mēnesi.

Tēju maisījumi un bērzu sula

Foto: Shutterstock

Diurētisks tēju maisījums

Vienādās daļās ņem bērzu pumpurus, pelašķu lakstus, milteņu lapas, pa pusdaļai – rasaskrēsliņu lakstu un kalmju sakneņu. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi auksta ūdens, ļauj ievilkties 5–6 stundas un tad pavāri uz lēnas uguns 10–15 minūtes. Izkās un izdzer vairākos piegājienos dienas laikā.

Maisījums nierakmeņu ārstēšanai

Ņem 10 daļas bērzu pumpuru, 5 daļas brūkleņu lapu, 5 daļas lakricu saknes, 3 daļas kumeļpēdu sakneņu un 2 daļas kosu lakstu. Drogu maisījumu aplej ar litru verdoša ūdens un vāri 5–10 minūtes, ļauj ievilkties, izkās un karstu izdzer vienā reizē. Pēc tam ieteicama karsta sēdvanna. Protams, jāievēro arī diēta!

Bērza sula – ne tikai garšīgi!

Sulai piemīt visaptveroša spēcinoša iedarbība, tā attīra organismu no urīnskābes un citām kaitīgām vielām, normalizē vielmaiņu un paaugstina organisma aizsargspējas. Taču tas vēl nav viss! Sula sekmē arī čūlu sadzīšanu, atvieglo podagras sāpes, un tai piemīt urīndzenoša ietekme.

Bērza sulu uzskata par asinis attīrošu līdzekli (jālieto pa trim glāzēm dienā). To dod dzert slimniekiem ar paaugstinātu temperatūru, grūtniecēm pirmsdzemdību stundās, izmanto arī aknu un sirds saslimšanu izraisītu tūsku mazināšanai, tāpat arī pēctraumu anēmijas gadījumā. Ārīgi lieto brūču kopšanai.

Ja esi saaukstējies

Pret hroniskām iesnām katru rītu izdzer glāzi svaigas bērza sulas. Ja uzklupusi angīna vai kāda cita kakla un mutes dobuma slimība, ar bērza sulu paskalo kaklu, bet pēc tam, lēni rijot, izdzer. Tiem, kas viegli saaukstējas un pastāvīgi klepo, ieteicams dzert bērza sulu ar pienu, nedaudz pievienojot dzērienam cieti. Stipru, sausu klepu nomierina bērza sula sajaukumā ar burkānu sulu un medu attiecībā 1:1:1. Šis maisījums jādzer 5–6 reizes dienā – lēnām, maziem malciņiem pa trešdaļglāzei.

Skaistumam un labsajūtai

Foto: Shutterstock

Bērzu sula skaistiem matiem

Ar bērza sulu vari mazgāt arī seju un matus – uzlabosies ādas elastība, mati augs kuplāki, un panīks blaugznas.

Savukārt, lai apturētu matu izkrišanu un veicinātu to augšanu, ieteicams galvas ādu ierīvēt ar bērza sulas, spirta un dažādu sakņu novārījumu attiecībā 6:1:4.

Pret matu izkrišanu lieto arī šādu maisījumu: bērza sula, alvejas sula, ķiploki, medus un olas dzeltenums. Tas viss tiek ņemts vienādās daļās, rūpīgi samaisīts un ieziests galvā apmēram divas stundas pirms mazgāšanas. Pēc tam vislabāk matus mazgāt un skalot stiprā bērzu lapu novārījumā.

Kosmētiskā maska

Kosmētiskos nolūkos ādu vari ierīvēt ar svaigu bērza sulu vai arī no rīta pirms mazgāšanās uzlikt uz sejas šādu masku: ēdamkarote bērza sulas plus tējkarote medus. Pirms maskas uzlikšanas seju notīri ar augu eļļā samērcētu tamponu. Uzklāj masku un turi 10–15 minūtes, pēc tam nomazgā seju ūdenī.

Ar sulu un augiem – pret dažādām vainām

Pret nieru kaitēm un sirds stiprināšanai derēs bērza sulas un svaigu bērzu lapu sulu sajaukums attiecībā 5:1.

Ielaistu nierakmeņu gadījumos ņem maura sūrenes lakstus vienādās daļās ar nātru sēklām, sasmalcina pulverī un sajauc ar medu attiecībā 1:2. Lieto pa tējkarotei 4 reizes dienā, uzdzerot virsū glāzi bērza sulas.

Sirds muskulatūras stiprināšanai ņem 5 gramus sausas, sasmalcinātas ozola mizas, aplej ar 0,3 litriem verdoša ūdens, ļauj 20 minūtes ievilkties, nokāš un tad pievieno pa puslitram degvīna un berza sulas, puskilogramu medus un viena citrona sulu. Lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!