Foto: Privātais arhīvs
Maija Krafte astroloģiju sāka studēt pirms pieciem gadiem – it kā nejauši, kompānijas pēc, un uzreiz saprata, ka beidzot atradusi savu patieso dzīves aicinājumu. "Mani pašu vēl tagad mulsina tā aizrautība un dedzība, kas nav apslāpusi nevienu mirkli šajā laikā," atzīstas Maija. "Tās ir zināšanas, kas jāapgūst visu mūžu, un nekad nebūs tā, ka varēsim pateikt – nu jau gan zinām pietiekami." Ne jau velti Maija raksta par Marsu – daudz kas no šīs planētas īpašībām piemīt viņai pašai. Par to tad arī šī saruna.

– "Orākulā" tu raksti par Marsa gaitām. Kā īsos vārdos varētu raksturot – par ko mūsu dzīvē ir atbildīga šī planēta?

Marss mūsu dzīvē atbild par to, kur un kādā veidā mēs tērējam savu fizisko enerģiju. Tas parāda, kā mums patīk vai nepatīk strādāt, runā par darbspējām, tai skaitā profesionālās orientācijas ievirzi, sportu, konfliktu risināšanu vai radīšanu, sacensības garu. Vīriešu kartēs Marss raksturos viņus pašus kā vīriešus, bet sieviešu kartēs – to vīriešu tipu, kas viņas uzrunā tādā instinktīvā līmenī.

– Kopš pieejami brīvie interneta resursi, ikviens var noskaidrot, kādā zīmē viņa horoskopā atrodas Marss. Lūdzu, īsi raksturo Marsu dažādās Zodiaka zīmēs!

Marss Aunā – labs novietojums Marsam! Cilvēks ir aktīvs, daudz nedomā, bet dara. Un tas nekas, ja kļūdās, vienmēr var mēģināt vēlreiz. Nebaidās spert pirmo soli, tomēr dažkārt pietrūkst pacietības novest lietas līdz galam.

Vērsī – jau daudz lēnīgāks un smagnējāks. Tas ir kā kravas vilciens, kurš lēni ieskrienas, un arī bremzēšanas ceļš attiecīgi ir garāks. Cilvēkam vajadzīgs ilgāks laiks, lai nobriestu kādai rīcībai, bet, kad viss jau sākts, tad stabili turas pie nospraustā mērķa. Tiesa gan, elastība un manevrēšanas spējas nav tik lielas.

Dvīņos – skrien visos virzienos. Enerģija tiek tērēta intelektuālām darbībām. Cilvēks visbiežāk darīs vairākus darbus vienlaikus un viegli spēs pārslēgties no viena darba uz citu. Galvenais risks ir virspusībā, kad kārtīgi un līdz galam var netikt padarīts nekas.

Vēzī – darīšanā liela nozīme ir noskaņojumam un emocionālajam atbalstam. Vislabāk spēs strādāt tad, kad jutīsies droši. Dažkārt var pārspīlēt savu varēšanu, lai kompensētu iekšējo kautrīgumu, kamdēļ var nokļūt neērtās situācijās.

Lauvā – cilvēks ir pārliecināts par saviem spēkiem, jo jau ir dzimis kā Karalis. Labi jutīsies, darbojoties radošajās profesijās vai tur, kur spēs piesaistīt apkārtējo uzmanību un skatienus. Svarīgi ir lepoties ar padarīto. Problēmas var rasties tad, ja dabiska autoritāte tiek jaukta ar autoritāru vadības stilu.

Jaunavā – lielu uzmanību cilvēks veltīs niansēm, detaļām. Svarīgi ir saprast savu lomu kādā kopējā struktūrā. Darbībām nepieciešams praktisks, izmērāms rezultāts. Labi izpildītāji. Galvenais risks saistīts ar piekasīšanos sīkumiem, nesaskatot kopainu.

Svaros – šeit cilvēks apzināti tiecas uz līdzsvaru un taisnīgumu. Bieži vien gaida iniciatīvu no citiem un labprāt strādā tandēmā ar vēl kādu. Akcents tiek likts uz sadarbību. Dažkārt ir grūtības pieņemt gala lēmumu, no visiem variantiem izvēlēties pareizo.

Skorpionā – lielu uzmanību pievērsīs savas darbības stratēģijai un taktikai. Netērēs savus enerģijas resursus lieki, bet ar precīzām un labi apdomātām darbībām sasniegs mērķi. Šāds cilvēks nekad nepadosies un bieži vien izies uz apzinātu risku. Nepieciešami aizvien jauni izaicinājumi.

Strēlniekā – ar savu ideju un optimismu cenšas iedvesmot citus. Aktivitāti izrādīs tad, ja spēs savākt komandu, kas viņa idejas varētu realizēt dzīvē. Vienmēr meklē jaunus izaugsmes un attīstības virzienus, tādēļ svarīgas ir sociālās saites. Ja neatrod sev sekotājus, tad viss tā arī paliek idejas līmenī.

Mežāzī – ilgtermiņa plānotājs. Pirms kaut ko sākt, cilvēks jau iepriekš apsver un novērš visus iespējamos šķēršļus, izstrādā skaidru plānu un pieturas pie tā. Raksturīga augsta disciplinētība un darbaspējas, askētisms un paškontrole. Dažkārt ir pārāk kontrolējošs un prasīgs.

Ūdensvīrā – revolucionārs un brīvdomātājs. Savās darbībās vērsts uz nākotni un visu progresīvo, tādēļ bieži šos cilvēkus sastopam sevi realizējam jomās, kas saistītas ar IT sfēru, TV, zinātni un jaunajām tehnoloģijām. Aktivitāte iet caur prāta darbību, ideju ģenerēšanu. Tie ir kā cilvēki no nākotnes, kurus tagadnē ne vienmēr saprot.

Zivīs – peld pa straumei. Intuitīvi jūt, kad ir un kad nav vērts iespringt. Bieži vien ir grūti koncentrēties uz kaut ko vienu, jo nemitīgi kāds novērš uzmanību. Vislabāk ir strādāt kolektīvā, kurā visi ir noskaņoti uz viena viļņa. Labāk veiksies garīgs darbs, kura būtība ir atsaukties uz citu vajadzībām.

– Klasiski astroloģijā skaitās, ka Marss, tāpat kā Saturns, ir "sliktie puiši". Kā tur īsti ir?

Attieksme pret Marsu un Saturnu mūsdienās vairs nav tik viennozīmīga kā senāk. Laikā, kad vīrieši un arī sievietes tiek vērtētas pēc viņu sasniegumiem darbā, tieši Marss kā dzinējspēks un caursitējs kļūst svarīgs. Ja agrāk tika uzskatīts, ka Marss ir tikai kara dievs, kurš izraisa vienīgi konfliktus, tad tagad mums ir daudz brīnišķīgu iespēju realizēt pat pārāk aktīvu Marsa enerģiju, nenodarot pāri citiem, ja ieguldām to pareizajā virzienā.

– Ko tu ieteiktu darīt ar pārāk kareivīgu Marsu? Slāpēt? Pāraudzināt? Vai ko citu?

Ideāli būtu atrast iespēju izlikt lieko enerģiju caur sportu, tātad izlietot savu hiperaktivitāti, kā es mēdzu teikt, sociāli pareizā veidā. Katram Marsam, atrodoties kādā no 12 Zodiaka zīmēm, var piemeklēt atbilstošu sporta veidu. Lūk daži ieteikumi:

Marsam Aunā vislabāk patiks tāds sports, kurā nepieciešams straujš uzrāviens, lai enerģiju iztērētu uzreiz, vienā rāvienā – sprints, bokss, karatē.

Marsam Vērsī tieši otrādi, izturība ir liela. Derēs sporta veidi, kuros "ņemt uz masu" – džudo, sambo, arī kultūrisms. Liela nozīme ir režīmam un regulāriem treniņiem.

Marsam Dvīņos svarīgs ir vieglums un daudzpusība. Vēl labāk, ja nodarbības notiek svaigā gaisā, kā piemēram, vieglatlētika, orientēšanās vai riteņbraukšana. Derēs arī kolektīvie sporta veidi, piemēram, futbols, kas saistīti ar saspēli, komunikāciju.

Marsam Vēzī ieteicams izvēlēties ūdens sporta veidus. Bērns noteikti jutīsies labāk, ja vecāki sēdēs turpat tribīnēs, kamēr viņš pierod pie jaunās vietas un sāk justies droši.

Marsam Lauvā izcelties būs svarīgi arī sportā. Ja nevarēs būt komandas kapteinis, tad izvēlēsies kādu no solo sporta veidiem. Saistīs krāšņums un šova elementi, kas piemīt modernajām vai sporta dejām.

Marss Jaunavā bieži izrāda interesi par motokrosu. Tomēr viņa racionālā daba meklē praktisko jēgu it visā, tādēļ tāda lieta kā malkas skaldīšana vai fizisks darbs pie mājas ir labākie enerģijas izlādes veidi.

Marss Svaros arī sportā meklēs harmoniju, skaistumu un šarmu. Patiks balles dejas, sports pārī ar līdzsvara elementiem, arī sports svaigā gaisā.

Marsam Skorpionā patīk izaicinājumi, un ir spēcīga vēlme ķert adrenalīnu. Saistīs visi ekstrēmie sporta veidi, kuros balansēt uz savu spēju un izturības robežas. Gribēsies riskēt, tādēļ vislabāk to darīt sertificēta instruktora uzraudzībā, kurš tomēr iemāca arī drošības tehniku.

Marsu Strēlniekā saistīs komandas sporta veidi, lai gan (tāpat kā Dvīņiem) svarīgāka par visu būs daudzpusība un iespēja uzzināt ko jaunu, interesantu. Derēs sports, kurš ietver sevī dažādību, – biatlons vai CrossFit.

Marsam Mežāzī derēs jebkurš sporta veids, kurš trenē izturību. Viņš saprot, ko nozīmē trenēties un piespiest sevi pārvarēt grūtības. Sportojot uzmanību der pievērst arī lokanībai, jo ar to mēdz būt problēmas.

Marss Ūdensvīrā lielāku uzmanību pievērš prāta rēbusiem nekā fiziskajām darbībām, tādēļ labprāt spēlēs sporta spēles datorā. Ja nu akurāti vēlēsies izkustēties, tad gribēs to darīt kādā oriģinālā vai progresīvā veidā.

Marss Zivīs labprāt apmeklēs peldēšanu, lai gan arī tai varēs atrast iemeslu, kādēļ tieši šodien neiet. Var saistīt sportu ar garīgo komponenti – piemēram, joga.

– Kāds tev pašai Marss un kā tas izpaužas tavā dzīvē?

Es esmu viena no tām sievietēm, kurām Marss ir ļoti spēcīgs un diezgan kareivīgs. Virzīt šo enerģiju pareizā gultnē es mācos visu mūžu. Bērnībā sevi atceros skraidām ar puikām un kaujoties, vienvārdsakot – jutos kā puika.

Foto: Privātais arhīvs

Daudzās situācijās man nebija skaidrs, kā citi nevar saņemties un kaut ko izdarīt, jo es taču to būtu varējusi! Tikai, apgūstot astroloģiju, pamazām sāku saprast, ka citi uz tādu aktivitāti un paveicamo darbu sarakstu nemaz nav spējīgi, un tas ne vienmēr ir slinkums, kas cilvēkiem darbus liek darīt atšķirīgos tempos.

– Kā ir ar taviem klientiem – vai tiesa, ka pie astrologiem nāk klienti ar tādām pašām problēmām, kādas pašlaik ir astrologam?

Tas patiešām tā ir, un es neesmu nekāds izņēmums. Varētu domāt, ka tā nevar būt, ka tā ir sagadīšanās, bet tas ir pārāk acīmredzami. Kad visu pagājušo gadu pastiprināti pētīju savstarpējo attiecību aspektus pāru dzimšanas kartēs, klienti nāca gandrīz tikai ar šiem jautājumiem. Turklāt tie bija stipri līdzīgi un lielā mērā atspoguļoja aktuālās lietas manis pašas dzīvē. Pat aspekti kartēs bija līdzīgi, vai sarkaniem burtiem izleca kādas noteiktas lietas, un es atkal un atkal pārliecinājos, ka sagadīšanos nemēdz būt un ka šeit ir kaut kas, ko man visi šie cilvēki ar savām kartēm māca un vēlas pateikt.

Mēdz būt arī tā, ka pati pētu kādu jautājumu dziļāk, un tad piesaistu klientus ar tieši tādām tēmām.

– Tu īsā laikā tiki no skolnieces par skolotāju. Kā tev tas izdevās?

Esmu pabeigusi astroloģijas skolu "Chronos" pie pasniedzējiem Līgas Šīronas un Jāņa Bēniķa un sertificējusies arī Latvijas Astrologu asociācijā. Jau pirmā kursa beigās sajutu dedzīgu aizrautību apgūt atsevišķas tēmas padziļināti. Tā radās manis pašas izstrādātais lekciju kurss par dispozīciju ķēdītēm, kas guva labu novērtējumu pie maniem pasniedzējiem un uzreiz tika iekļauts skolas programmā. Sanāca tā, ka toreiz to nolasīju gan kursam "virs" manis, gan "zem" manis. Tika organizētas arī papildu lekcijas interesentiem no malas. Saņēmu atzinību, kas mani iedrošināja turpināt rakt šajā jomā aizvien dziļāk.

Gāju paplašināt zināšanas arī pie tādiem astrologiem kā Andris Račs un Edijs Spāre. Atsevišķus lekciju kursus noklausījos Pēterburgas Astroloģijas akadēmijas filiālē Rīgā.

Šā gada februārī sāku tālmācības studijas Astroloģijas skolā Londonā (Faculty of Astrological studies). Šī skola organizē arī ikgadējas astroloģijas nometnes Oksfordā, kur pulcējas interesenti no visas pasaules. Augustā devos turp, lai smeltos jaunus iespaidus un zināšanas. Un šī vieta nelika vilties. Atgriezos ar veselu kaudzi grāmatu un jaunām atziņām.

– Lūdzu, kādu atziņu no astroloģijas pasaules, kas būtu noderīga mūsu lasītājiem!

Galveno atziņu, ko esmu atklājusi arī pati priekš sevis, varu izteikt Iana Grahama vārdiem: "Dievs nekad nenokavē... un nekad nenāk pirms noteiktā laika," t.i., vajadzīgā informācija pie mums nonāk īstajā laikā un nekad ne par ātru un ne par vēlu. Tu vari zināt savu astroloģisko karti no galvas ar visām prognozēm un niansēm, bet dažas lietas tu uzzināsi tikai tad, kad tām būs pienācis laiks.

Tāpat arī cilvēki konkrētā brīdī nonāk pie tā astrologa, kurš viņiem šajā laikā pasaka tieši to, kas viņiem ir jādzird.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!