Pateicoties Valentīna dienai, ko mēdz saukt par visu mīlētāju dienu, informatīvajā laukā pārpārēm tiek spriests par sirdslietām, aktualizējās mūžīgie jautājumi: kad es satikšu savu īsto, vienīgo? Vai man blakus ir mana patiesais dzīves partneris?

Astroloģijā divu cilvēku savstarpējo attiecību sfēru skata sinastrijās (no grieķu valodas sin nozīmē meklēt, salīdzināt, astr – zvaigznes) – metodē, kurā, vienkāršoti sakot, vienas personas dzimšanas karte tiek uzlikta uz otra cilvēka dzimšanas kartes, skatot divu cilvēku mijiedarbību un ietekmi vienam uz otru.

Nedaudz ieskatīsimies, kas astroloģijai ir sakāms par partnerību.

Par ko atbild planētas

Lai mēs burtiskā nozīmē spētu ieskatīties kādā, astroloģiski ir jāveidojas saiknēm jeb aspektiem starp abu partneru planētām.

Sievietes un vīrieša attiecībās ir vairāki posmi, un noteiktos brīžos aktualizējas noteiktas planētas.

Pārsvarā jauniešiem raksturīgi, ka, veidojot attiecības, primārs ir kaisles un pievilkšanās moments, kur dominē jūtas, patika, skriešana, iešana. Astroloģiski runājot, iesaistītas ir divas planētas: Venēra un Marss. Venēra norāda uz to, ko cilvēks gaida un kādai viņa izpratnē ir jābūt sievietei; kas cilvēkam patīk, kā viņš pauž savas jūtas. Marss – kāds vīrieša modelis ir mūsu prātā, kāda ir cilvēka enerģija, aktivitāte, tai skaitā seksualitāte.

Pāriem, kurus vieno ilgāka kopdzīve, kopēja saimniecība un bērni, aktualizējas saderība ikdienas jautājumu risināšanā. Saules un Mēness mijiedarbība. Saule – kādam ir jābūt vīrietim–tēvam, saimniekam. Mēness – kā sievietei jāizturas pret māju un bērniem. Ne velti saka: cilvēks izvēlās savu partneri līdzīgu vecākam, jo tieši Saule un Mēness klasiski dzimšanas kartē norāda uz tēva un mātes figūru. (Šeit varētu iekļaut arī Saturna novērtējumu, kas arī norāda uz cilvēka spēju uzņemties atbildību, disciplinēt sevi un upurēties citu labā.)

Pāriem solīdā vecumā galvenais kritērijs jau ir cits, ar aprēķina devu – lai ir kārtīgs, sociāli atbildīgs. Šajā gadījumā priekšgalā izvirzās divi sociālās dzīves flagmaņi – Jupiters un Saturns. Jupiters parāda cilvēka izpratni par attīstību, viedumu, laimi – vajag ātri, lēni, lielu, daudz mazas. Saturns raksturo personas morālo stāju, atbildības sajūtu, disciplīnu, paškontroli. Tāpat arī šīs planētu ietekme uz otra dzimšanas karti norāda, vai cilvēks otru ceļ, vai – tieši otrādi – gremdē.

Pastāv iespēja arī, ka cilvēks meklē sev intelektuālu savienību, kurā vēlas tikt sadzirdēts, un šeit, savukārt, novērtējams ir partneru domāšanas modelis jeb Merkurs.

Ir attiecības, kurās tiek negaidīti pamests viss līdzšinējais un sākts pavisam jauns kurss. Visticamāk, ka jaunais partneris nāk kā atbrīvotājs un, kad Urāns savu darbiņu padarījis, dodas tālāk. Romantikas, ideālu, mūzas apmeklētajiem var būt iesaistīts Neptūns. Pavedinājums un kaisle raksturo Plutona akcentu attiecībās. Šo trīs planētu iesaistīšanās var dot ļoti spilgtas, bet, iespējams, mazāk noturīgas attiecības.

Ne vienmēr tas, ka cilvēki astroloģiski ir kardināli pretēji, nozīmē nesaderību. Tā ir lieliska iespēja vienam otru papildināt un no otra mācīties. Sākotnēji svešās enerģijas pat šķiet vilinošas. Jautājums, cik ilgi katrs ir spējīgs uztvert un sadzīvot ar atšķirīgo.
astroloģe Indra Saukāne

Saules zīme attiecībās

Lielākā daļa no mums asociē sevi ar vienu konkrētu zodiaka zīmi vai, astroloģiski sakot, Saules zīmi (un tas nebūt nav nepareizi, jo Saule ir mūsu dzīves enerģijas centrs un galvenais spīdeklis). Aplūkosim, kādas attiecības veidojas starp dažādām zodiaka zīmēm, kurās atrodas partneru Saules.
Ja pārī ir vienas zodiaka zīmes (teiksim, Auns ar Aunu) pārstāvji, tad rodas dabiska saskaņa, siltums un tiekšanās pēc līdzīgām vērtībām. Pārī pastāv zināmas grūtības sasniegt līdzsvaru attiecībās, jo viņi abi vienlaikus var atrasties nospiestā vai pacilātā noskaņojumā. Šeit var palīdzēt citu planētu izskatīšana, lai saprastu, vai šī tendence sabalansēsies kādā citā vietā.

Tālāk ieskicēsim attiecības tā sauktajos "kvadrātu" pāros.

Guillaume / cc' alt='Foto: Guillaume / cc'>

Šeit cilvēki var saskarties ar grūtībām, ko rada atšķirīgie dzīves ceļi, skatījums uz to, rezultātā notiek principu cīņa. Uzvarēs tas, kuram Saule spēcīgāka.

Teiksim, Aunam svarīga ir iniciatīva, jaunais, risks, uzņēmība, Vēzim – dzīves pamati, tradīcijas, ģimenes intereses. Vērsim – dzīves materiālā puse, stabilitāte, uzkrāšana, saņemšana, Lauvai – spontānais radošums, dāvināšana. Katrā ziņā, ieklausoties otra dzīves uztverē, grūtības var tikt nomainītas pret savstarpēju cieņu un apziņas paplašināšanu jeb "mēdz būt arī tā" izpratni.

Visdabiskākā un siltākā savienība veidojas vienas stihijas zīmju pārstāvjiem, kur, piemēram, Auns, Lauva, Strēlnieks pārstāv Uguns stihiju, un pāriem no šīm zīmēm ir viegli enerģētiski būt kopā, turklāt tie papildina viens otra dzīves ceļu ar labvēlīgām iespējām. Bet arī šeit ir atšķirības: Auns ir iniciators, problēmu risina uzreiz (jeb sprinteris, runājot sporta kategorijās), Lauva ir inerces un noturības meistars – problēmas izturēs vai nogaidīs, lai tās atrisinās pašas (vairāk patiks maratons), bet Strēlnieks šaus enerģiju uz visām pusēm un problēmas iepriekšējo zīmju norādītajos virzienos, visticamāk, vispār neredzēs (daudzcīņnieks). Tātad ir viegli būt kopā, bet jūs neesat vienādi.

Šādam pašam aprakstam atbilst arī pārējo stihiju zīmes (skat. ilustrāciju)

Jeremy Goldberg / cc' alt='Foto: Jeremy Goldberg / cc'>

Pretējo zodiaku zīmju pāriem (Auns–Svari; Vērsis–Skorpions, Dvīnis–Strēlnieks, Vēzis–Mežāzis, Lauva–Ūdensvīrs, Jaunava–Zivis) nākas saskarties ar pretpolu iedabu: tie pievelkas, reti kad atstās vienaldzīgus – katrs vai nu turēsies pie sava viedokļa, vai (labākajā gadījumā), meklējot kompromisus, spēs lieliski virzīties uz kopīgu mērķi.

Teiksim, Jaunavai ir tieksme analizēt, plānot, skatīt dzīves praktisko pusi, Zivis vairāk tiecas pēc plūsmas, sajūtām un lietu jēgas apzināšanas. Sintēze bez analīzes un fakti bez jēgas taču ir neizstrādātas vienības! Tātad tie ir poli, kas ir nepieciešami viens otram.

Apkopojot klasiski uzskata, ka vislabākā saderība ir tad, kad planētas atrodas vienādās stihijās vai polaritātēs. Tomēr tas vairāk raksturīgi draudzīgām attiecībām. Ne vienmēr tas, ka cilvēki astroloģiski ir kardināli pretēji, nozīmē nesaderību. Tā ir lieliska iespēja vienam otru papildināt un no otra mācīties. Sākotnēji svešās enerģijas pat šķiet vilinošas. Jautājums, cik ilgi katrs ir spējīgs uztvert un sadzīvot ar atšķirīgo. Bet arī šajā gadījumā ir pavisam vienkāršs risinājums – nu, neesi jau pielīmēts partnerim, atpūtieties viens no otra atsevišķi kādā brīvdienā, atvaļinājumā, un pāries vēlme mest traukus pa gaisu.

Protams, ir norādes sinastrijās, kas atklāj, ka savstarpējā mijiedarbība var veicināt ne tās pozitīvākās izpausmes otrā. Un tas nenozīmē, ka šim cilvēkam būtu jāuzliek kaut kāda diagnoze, bet jāņem vērā, ka kopējas attiecības var novest pie mazāk patīkama iznākuma, un ir iespējams, ka labāk būtu pārtraukt kontaktēties ar šo cilvēku laikus.

Nevajadzētu tagad skriet un pārbaudīt savu ilggadējo partneri caur "astroloģijas detektoru", šis faktors drīzāk jāliek aiz auss cilvēkiem, kas iesaistās vētrainās, straujās attiecībās, kurās var tikt pievērtas acis un aizmirsts veselais saprāts.

Horoskopa mājas atklāj līdzīgās dzīves tēmas

Sinastrijās tiek skatītas arī tā sauktās astroloģiskās mājas, kas raksturo dažādas mūsu dzīves tēmas.
Viegli tiem, kam mājas (dzīves jomas) zodiakā sakrīt vienādās pozīcijās vai ir pretējās pusēs: pirmajā variantā, vienam aktualizējoties kādai no tām, otrs tam atbildēs ar to pašu (tā teikt – abi skatās vienā virzienā), otrajā – akcentējas partnerības daba (vienkāršoti sakot, otrs uztvers sava partnera vēlmes).

Atšķirīgu astroloģisko māju mijiedarbību varētu raksturot aptuveni tā: "Aizbraucam kaut kur? – Labi, bet paņemam arī Jāni un Annu līdzi." Proti, kad es izpaužu sevi partnerības tēmā, kas ir 7. māja, tad otrai pusei aktivizējas draugu tēma jeb 11. māja. Turklāt šim pašam pārim, kad pirmajam ir krīze (aktualizējas 8. māja), tad otrs atrodas "ārpus zonas" (12. māja). Vai arī – ir draiskulīgs noskaņojums, bet otra nav mājās... Šeit vēl ir nianses, bet būtībā, ilgāk dzīvojot kopā, tendences pastiprināsies, līdz nonāks pie konfliktiem vai pieraduma.

Tāpat bieži rodas jautājums kāpēc pāri, kuri bijuši nešķirami, apprecas un aiziet katrs uz savu pusi. Pāriem, kuri nav saistījuši sevi ar laulības saitēm, aktīva ir 5. māja, kura atbild par romantiku, tauriņiem vēderā, flirtu, prieku, izklaidi. Esam kopā, bet kā gribu, tā dzīvoju. Savukārt apprecoties mainās spēles noteikumi (kā arī ieslēdzas iepriekš pieminētās aktuālās planētu izpausmes – Marsa un Venēras vietā Saule, Mēness, arī Saturns) un akcentējas 7. māja, kurā raksturīga sadarbība, uzticība atbildība vienam par otru. Un tiem, kas nav gatavi ieskatīties acīs ikdienai un rūpēm, tas var šķist kā važas.

Nesteidzies šķirties!

Kopumā gribētu teikt, ka vārds "saderība" sinastrijai kā astroloģijas metodei uzliek sprieduma zīmogu, kur cilvēki nāk ar vienu mērķi – "der vai nē". Ne viss ir tik balts vai melns, pastāv tomēr arī starptoņi. Mēs dzīvojam sociālā vidē, kur nepārtraukti kontaktējamies un veidojam attiecības. Kopā mēs viens otru spoguļojam un audzinām. Un jāteic, ka es absolūti piekrītu apgalvojumam, ka katram cilvēkam mūsu ceļā ir sava nozīme un mēs satiekam tos cilvēkus, kuriem esam gatavi un kuri atbilst mūsu pašreizējam stāvoklim.

Tāpēc darīsim sevi labāku par "vakardienas Es", tad arī apkārtējā vidē uztversim vairāk sev patīkamo un partnerim būs iemesls censties. Priecīgus mīlestības svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!