Foto: Shutterstock

Pirts galvenā nozīme, laikiem ejot, ir bijusi tā, ka turp cilvēki galvenokārt gāja mazgāties. Iespēja pirtī izmantot ūdeni bija un ir viens no vissvarīgākajiem pirts pamatnoteikumiem. Arī mūsdienās pirtī tiek ienestas ūdens baļļas, toveri, vannītes un spaiņi, lai uz nebēdu nomazgātu miesu un, kas zina, – arī garu.

Par to, kas ir ūdens, es aizdomājos pavisam nesen, kad laikapstākļi no debesīm dāvāja vienu lietainu dienu pēc otras, lai gan šopavasar par mitruma līmenī augsnē nevarētu sūdzēties. Daba zina, ko dara, tā sūta lietu. Lietus aizskalo. Ūdens noskalo ne tikai putekļus, bet informāciju! Lūk, galvenā, sen zināmā, bet no jauna atklātā patiesība! Ūdens ir viens no visvieglāk pieejamajiem resursiem, kas izmaina informāciju, dzēš veco un atnes jaunu.

Atceroties šo vienkāršo patiesību, lūkosim, ko pirtī iespējams darīt ar ūdeni.

Ejot pirtī, sagatavojam kāju vannīti – zāļu, ziedu tējas uzlējumu, kurā, atguļoties uz lāvas, iemērcam pēdas. Ūdenim jābūt stipri siltam! Šādi, sildoties pirtī un izmantojot kāju vannīti, mēs saīsinām laiku ķermeņa uzsildīšanai. Ķermenis uzsilst ātrāk, un svīšanas procesi aktivizējas ievērojami labāk.

Ja paturam prātā, ka ūdens aizskalo visu nevajadzīgo, tad ir pašsaprotami pēc katras iznākšanas no pirts telpas noskaloties siltā ūdenī – tas aizskalos visu, kas caur sviedriem ir izvadīts no mūsu organisma. Turpretī, ja pēc pirts apmeklējuma ietīsies dvielī un aizmirsīsi noskaloties, uz tavas ādas paliks viss, no kā organisms mēģinājis tikt vaļā.

Ja pirts apmeklēšanas starplaikos vēlies padzerties, droši dzer siltu ūdeni vai zāļu tējas. Arī bez tām nav iedomājama pirts apmeklēšana! Silta zāļu tēja organismu sasilda no iekšpuses. Ja dzersi kaut ko vēsu, tad ķermenim būs jāpatērē vairāk enerģijas, atkal sasildoties.

Pirts telpā noteikti turi arī vēsa ūdens trauku. Tas palīdzēs brīžos, kad galva signalizēs par pārāk ilgu un karstu pirts telpu, bet ķermenis īsti nebūs sācis svīst. Tā mēdz notikt, kad prāts signalizē, ka tuvojas komforta zonas robeža. Tad iemērc slotiņu vai dvieli vēsā ūdens traukā un nosedz ar to galvu. Izmēģini, ja neesi tā vēl darījis, jo sajūtas nav iespējams aprakstīt! Vēsais ūdens ļauj atkal dziļāk ieelpot, galvai ir patīkams vēsums un svaigums, un domas par pirts atstāšanu uz laiku izgaist. Protams, nepārvērtē savas iespējas un tāpēc vien pārāk ilgi neuzturies pirts telpā!

Silta ūdens vannīte tev noderēs, kad pirtī darbosies ar ķermeņa skrubēšanu vai pēršanos. Tas ir ūdens, kurā vari skalot seju un ķermeni pēc skrubēšanās vai pēršanās starplaikos. Un, ja vēl iedomāsies, ka šis ūdens, kas skalojas pār tevi, aizskalo visu veco, nevajadzīgo, atstājot vietu labajam un tīrajam, tu sevi atjaunosi neskaitāmas reizes spēcīgāk!

Karstā ūdens trauks "gariņa" uzmešanai. Šim nolūkam izmanto karstu, tīru ūdeni. Karstais ūdens neatdzesēs akmeņus, bet tīrs ūdens radīs tīru garu. Tas ir ļoti svarīgi, lai pirtī būtu viegli elpot! Pirtī, kur smaržas jūtamas daudz koncentrētāk, vislabāk būs, ja eļļas un aromātus uzpilināsi uz drāniņas, dvielīša vai spilventiņa, nevis pievienosi uz akmeņiem lejamam ūdenim. Ja aromāts būs par koncentrētu vai par ilgu, tad to viegli varēsi iznest un atstāt ārā. Uz akmeņiem nonākusi, nezināmas izcelsmes aromeļļa sadegot veido ķīmiskus savienojumus, kas nav vēlami mūsu organismam. Tas, cik svarīgs ir tīrs gaiss, pirtī ir jaušams brīžos, kad uz pirts akmeņiem nokrīt kāda pirtsslotas lapa. Lai gan dabīga, tā sadegot veido netīkamu aromātu.

Vēl pie ūdens procedūrām pirtī var pieminēt kontrastus ar ūdens un pirts gaisa temperatūru. Brīdī, kad ķermenis ir gana izsilis, aplaisties ar vēsu ūdeni un pēc tam aši atkal uzvējo karsto gaisu. Atmostas vēl nebijušas sajūtas – sajūtas par to, cik labi ir dzīvot!

Bet dienās, kad debesis sūta mums lietu, ja vien vari atļauties, noņem lietussargu, kapuci, pacel seju lietum un ļauj, lai ūdens lāses izskrien tev cauri, noskalojot tavus putekļus ārā un dziļi sevī! Mosties pavasarim!

Vēl atgādināsim, ka 10. Mēness diena tradicionāli skaitās vispiemērotākā pirtij, un par citām labajām pirtsdienām vari uzzināt Mēness kalendārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!