Vienas no zīmīgajām dienām, kas nav ne reliģiski, ne gadskārtu svētki, tomēr cieši ievērotas lauksaimniecībā, ir Jegora diena (6. maijs), Jetes diena (7. maijs) un Staņislava diena (8. maijs). Ievērojamas šīs dienas ir tieši sīpolu dēļ. Lasi tālāk un sapratīsi, kāpēc ir vērts parūpēties, lai šo maģisko augu raža tiešām būtu bagātīga!

Sīpols un veselība

Sīpolā ir maz kaloriju, toties daudz šķiedrvielu un bioloģiski aktīvo vielu fitoncīdu. Tas uzlabo gremošanu, palīdz organismam uzsūkt barībasvielas un palīdz mazināt brīvo radikāļu graujošo iedarbību. Tiesa, jāpatur prātā, ka sīpols kairina gļotādu un stimulē dziedzeru un izvadorgānu darbību, tas jāņem vērā aknu, nieru un kuņģa–zarnu trakta slimniekiem – viņi sīpolu var lietot tikai termiski apstrādātā veidā, kad tas jau zaudējis vairumu savu labo īpašību.

Lielisks palīgs sīpols ir sievietēm, kurām raizes sagadā pigmentācijas plankumi un vasarraibumi, – ja tos regulāri ieziedīs ar svaigi pārgrieztu sīpolu, jau pēc divām nedēļām tie kļūs mazāk pamanāmi.

Kad stādīt

Dārznieki stāsta, ka augsnei jābūt uzsilušai līdz +12 grādiem, citādi sīpoli "aizies lokos". Zemi stādīšanai gan var gatavot agrāk, un tas ir variants, kā izmantot latviešu tautas vērojumos izslavēto Jegora, Jetes vai (retāk minēto) Staņislava dienu. Ilgi vilcināties ar stādīšanu arī nevajagot, jo sausā augsnē tie sliktāk iesakņosies. Viens no rādītājiem, ka laiks stādīt, ir saziedējušas ievas.

Sīpols maģijā

  • Sīpols visā pasaulē, kur vien tas aug, ir viens no tautas dziedniecībā un arī sadzīves maģijā visiecienītākajiem augiem. Lūk, pāris piemēri, kā to izmantot.
  • Sīpolgalvas novieto tur, kur krājas negatīvā enerģija, un atstāj pa nakti. No rīta šādi "savācēji" gan jāizmet ārā, un tos nevajadzētu lietot uzturā.
  • Ar sīpola sulu zīmē aizsardzības zīmes uz durvīm un logiem.
  • Sīpols novērš slikta ūdens un pat dažu inžu iedarbību (ja nav pārliecības, vai salasītās sēnes ir ēdamas, ieliec tajās sīpolu – tas nomelnēs, ja šīs būs indīgās sēnes).
  • Sagriezta un ar sāli sajaukta sīpola komprese iznīcina kārpas (to labāk darīt dilstošā Mēnesī).
  • No etiķī divas nedēļas nostādinātām sīpola mizām var pagatavot līdzekli, kas ārstē tulznas.
  • Sīpola sula jāpilina ausīs pret dzirdes traucējumiem, tā palīdz ātrāk sadziedēt arī kaulu lūzumus.
  • Priekšdziedera saslimšanu gadījumos sīpols uzlabo potenci.
  • Ar sīpolu ārstē skābās atraugas.
  • Ja mati sākuši krist ārā, galvā jāiezieš sīpola sula.
  • Sīpola sula ar medu palīdz pret acu miglošanos.

Gana daudz pielietojuma veidu, vai ne? Bet, ja sīpoli tev asociējas tikai ar asarām, tad saki paldies propantial-S-oksīdam, kas stimulē asaru dziedzerus, jo tam piemīt arī pretmikrobu iedarbība. Un vispār – lai mums raudāt nākas tikai no sīpoliem vai aiz laimes!

Un vēl viena piebilde – ja tev ir iebildumi pret sīpoliem, paturi vērā, ka Jetes diena ir arī dāliju stādāmais laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!