Foto: Shutterstock
Kad lauksaimniekiem darba pilnas rokas, svarīgi visu darīt vispareizākajās dienās, tādēļ mūsu apķērīgie senči lauka un dārza darbus "savietoja" ar dažādām zīmīgām gadskārtu un baznīcas kalendāra dienām. Maija beigās ir divas tādas zīmīgas dienas – Urbāna diena (25. maijs) un Sidora (Izidora) diena (27. maijs). Kādi svarīgi darbi šajās dienās darāmi?

Urbāna dienas nosaukums cēlies no kristiešu svētā Urbāna, kas bijis Romas pāvests. Eiropā svētais Urbāns kļuvis par vīnogu audzētāju un vīndaru aizbildni. Latvieši svešādajā Urbāna vārdā saklausījuši ko gluži pazīstamu – urbāni ir mazi tārpiņi, kas zemi urbj. Kad rīta agrumā klēts priekša ir urbānu nobadīta, tad tai dienā mieži jāsēj, lai labi izdotos, rakstīts Pētera Šmita apkopotajos "Latviešu tautas ticējumos".

Urbāna diena senajiem latviešiem neskaitījās īpaša svinama diena, toties zemkopjiem tā bija svarīgs kalendārais atskaites punkts dažādiem lauku darbiem, lai noteiktu, kāda labības šķirne pašlaik sējama vai kādas saknes stādāmas.

Tika uzskatīts, ka Urbāna dienā sētā labība labāk aug. Šajā dienā sēj pirmos miežus un vāra cūkas asti, lai miežu vārpas augtu cūkas astes garumā. No šīs dienas sāk sēt arī linus, bet auzām sējamais laiks jau pusē – tās sēj nedēļu pirms un nedēļu pēc Urbāna dienas. Dažos novados uzskatīja, ka līdz Urbāna dienai jāsteidz pabeigt visa sēja, jo labi augšot tikai tas, kas līdz šai dienai iesēts...

Sakņu dārzā Urbāna dienā sēj burkānus, lai tie augtu lieli un resni. Šo dienu uzskata arī par labu sakņu stādīšanai. Urbāna dienā stādītie gurķi labi augšot. Ap Urbānu, kad Pilnmēness, stāda tupeņus, taču daudzviet uzskatīja, ka tieši Urbāna dienā tupeņus stādīt gan nevajagot – tad tārpi tos apēdīs un izrobos. Lai nu kā, Pilnmēness fāze šogad tajā laikā iekrīt, varam pamēģināt – un pēc tam salīdzināt ar nākamo gadu, kad Urbāns atnāks tukšā Mēnesī.

Meitas dārzā var stādīt vasaras dālijas, tad tās kupli augšot. Vēl zināms, ka Urbāna dienā zivis atgriežoties no nārsta upē.

No slāvu tautām mūsu kalendārā ienākusi arī Sidora diena. Svētā mocekļa Izidora (mūsu senči šo vārdu saīsinājuši uz Sidoru) dienā notika gurķu sēšana. Naktī pirms tās pagalmā izkāra slapju lupatu un, ja tā izžuva, ļaudis ticēja, ka būs laba gurķu raža, tāpat kā tad, ja visa Sidora diena bija skaidra un silta. Ja rīts auksts un apmācies, gurķi nebūs labi!

Šajās dienās vēro un prognozē ražu: ja Urbāna dienā saule spīd un ap šo dienu labs laiks, tad būs arī laba raža. Ja Sidorā daudz odu – būs daudz ogu, ja daudz knišļu – būs daudz sēņu.

Arī priekšstats par vasaru šajās dienās rodams – saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru, savukārt drēgns ziemeļvējš Sidora dienā sola aukstu vasaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!