Foto: Privātais arhīvs
Ir sagadījies tā, ka pie modes mākslinieces Iritas Tīlanes – Pakalniņas un grafikas dizainera Andra Pakalniņa viņu 90 kvadrātmetrus plašajā Brīvības ielas dzīvoklī viesojamies brīdī, kad viņi, tēlaini izsakoties, "sēž uz čemodāniem". Reizē ar gājputniem Pakalniņi pārceļas uz Itāliju, kā paši saka – uz nenoteiktu laiku, lai baudītu saldo dzīvi netālu no Romas.

Uzzinot šo faktu, viss nostājas savās vietās un ir saprotams, kādēļ mākslinieciski iekārtotā trīsistabu dzīvokļa detaļās ir skaidri sajūtamas Itālijas un Vidusjūras noskaņas. Jau pārkāpjot dzīvokļa slieksni, tas pārsteidz ar gaišumu un plašuma sajūtu. Pirmais, ko viesi parasti pamana, ir balti krāsotās koka grīdas un tūlīt pat rodas jautājums, kā gan tās uzturēt spodras. Irita tikai nosmej, ka vajag draudzēties ar grīdas lupatu. Starp citu, tieši skrambas, noberzumi un izstaigātās vietas piešķir baltajai grīdai īpašu šarmu un dzīvīgu izskatu.

Dzīvokļa virtuvi var raksturot kā kolāžu, kura izveidota no saimnieku ceļojumu iespaidiem. Virtuve ir Iritas valstība, jo viņa bieži mēdz iepriecināt mājiniekus un draugus ar dažādiem kulinārajiem eksperimentiem. Arī neparastās flīžu lausku mozaīkas ir viņas roku darbs, bet aktīvi zilais ķieģeļu sienas krāsojums tapis, iedvesmojoties no Marokas ceļojuma krāsainajiem iespaidiem.

Irita stāsta, tā kā mājoklis tiek īrēts, to iekārtojot viens no pamatprincipiem bijis – nepārmaksāt, tādēļ remonts ir veikts pašu spēkiem, atsevišķu darbu veikšanai pieaicinot talkā radiniekus un draugus. Pakalniņi atceras, ka sākumā, kad dzīvoklis bijis pustukšs, domājot, kā tikt pie nepieciešamajām mēbelēm, lai no tā neciestu ģimenes budžets, radušies dažādi kreatīvi risinājumi. Piemēram, atvelkot mājās pagalmā atrastu koku un sazāģējot to masīvās ripās, kurām tika piestiprināti ritentiņi, tika radīts vesels mēbeļu komplekts – celma galds, krēsliņi un televizora galdiņš. Ar laiku daļa "celma" mēbeļu gan tikušas nomainītas pret īstām, bet pāris pagātnes liecības ir saglabājušās.

Dzīvojamās istabas sienas bijušas tik dramatiskā stāvoklī, ka neatlicis nekas cits, kā klāt tām virsū riģipsi, bet arī šinī gadījumā no defekta ir panākts efekts, jo jaunās sienas sniedzas vien līdz griestu izliekumam un skaisti izgaismo griestus ar riģipša konstrukcijā noslēpto apgaismojumu, kura krāsu gammu ir iespējams mainīt, dažādojot arī telpas noskaņu.

Dekoratīvs dzīvojamās telpas akcents ir zaļi - sarkanais sienas krāsojums. Un, diezin vai ir nejaušība, ka šie toņi ir arī Itālijas karogā. Aiz koka durvīm, kuras piestiprinātas pie sienas, asprātīgi nomaskēti plaukti un kronšteini.

Raksturu dzīvoklim piešķir saimnieces darinātās gleznas, kurās ir atainota gan ģimenes mīlule – sunīte Milka, gan mākslinieces vājība – skaistas kurpes, gan gluži vai pravietisks lielizmēra kravas kuģis, uz kura sāniem greznojas nosaukums "Roma".

Lai īstenotu sapni par lielu vannas istabu ar logu, tā tikusi paplašināta uz tā sauktās "meitas istabas" rēķina. Izvēlētā krāsu gamma – aktīvi sarkanais salikumā ar zili - balto svītrojumu, ir kārtējā atsauce uz dzīvokļa saimniekiem tik tuvo jūras un ceļojumu tēmu. Starp citu, šī ir arī dārgākā telpa dzīvoklī jo tajā ir pārbūvēts viss, sākot ar sienām un beidzot ar santehnikas nomaiņu.

Irita un Andris atklāj, ka pāra kopējā kaislība ir medības. Bet, ne gluži ierastā izpratnē – viņi mēdz doties "pērļu" medībās uz neparastiem veikaliņiem, lietoto mantu bodītēm un tirdziņiem, kur bieži vien ir iespējams atrast neiedomājamus dizaina šedevrus. Dzīvokļa saimnieki stāsta, ka reizēm pārņemot gluži vai mistiska sajūta, kad kādā ūķī izdodas atrast lietu, kura perfekti atbilst iepriekš izsapņotajai iecerei, tādēļ var teikt, ka šinī mājoklī nav nejaušību – visam ir sava vieta un savs stāsts.

Guļamistabā nav daudz lieku detaļu. Galveno lomu spēlē gulta ar krāsotu metāla rāmi un košs gultas pārklājs šamaniskās noskaņās. Sirsnīgs akcents ir meitiņas Laumas glezna, kura novietota goda vietā – virs gultas.

Istaba, kura reiz pildīja darbnīcas funkciju, nu ir pārvērtusies par Laumiņas sapņu mājvietu. Istabā centrālo vietu ieņem princeses cienīga gulta. To var saukt par īstu ģimenes projektu, jo ieceres radīšanā piedalījušies visi mājinieki: ģimenes vīrieši, Andris un Iritas brālis, realizējuši projekta tehnisko pusi, bet meitenes Irita un Lauma paveikušas smukumdarbiņus. Par spīti sabiedrības vairuma priekšstatam, ka bērnistabas interjers jāietur košos toņos, šī telpa ir lielisks pierādījums, ka pelēkās sienas kalpo kā ideāls fons krāsainām tekstilijām un pārdomāti izvēlētiem interjera priekšmetiem.

Ir skaidri jūtams, ka dzīvokļa pārveidošanā saimnieki ir ielikuši arī daļu no savas sirds, tādēļ atvadoties jautājām, vai viņiem nav žēl pamest omulīgo mājvietu. Irita un Andris atbild, ka Itālija ir tikai kārtējais dzīves piespēlētais izaicinājums. Un, starp citu, Irita šķelmīgi piebilst – kādam paveiksies, jo dzīvoklis tieši šobrīd meklē sev jaunus saimniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!