Foto: Privātais ahīvs
Lūkojot pēc tā, ko bērniem likt zem eglītes svētku vakarā, ir vērts ielūkoties grāmatnīcu plauktos. Aizvien biežāk tajos atrodamas grāmatas, kuras ļauj iepazīt dabu un tās “varoņus” emocionāli aizraujošos stāstos, kuri bagātināti ar ilustrācijām. Lūk, daži ieteikumi dabas izziņu rosinošām dāvanām bērniem – grāmatas, kuru vākos mīt dzīvi stāsti!

"Francis no komposta kaudzes": kā slieka meklēja dzīves jēgu

Lai izzinātu slieku dzīves jēgu un vienlaikus gūtu ieskatu komposta veidošanā, ir vērts dāvanu maisā likt slovāku bilžu grāmatu autores Simonas Čehovas grāmatu "Francis no komposta kaudzes" ("Baltais valis", 2022). Ar sirsnīgu balsi un zemes toņkārtās veidotām atraktīvām ilustrācijām grāmatas autore ved lasītāju dziļāk dārzā, ļaujot iepazīt tuvplānā tā iemītniekus un katra dzīves jēgu. Zinātkārais slieku puika Francis, iepazīdams savus kaimiņus, iepazīst arī sevi, mērojot ceļu uz sava dzīves mērķa atrašanu.

"Putni mūs redz": kā putni cilvēkus vēroja

No skaitāmpantiem līdz pat aizkustinošām balādēm – 41 dzejnieces Ineses Zanderes dzejolis nolaidies dzejoļu krājuma "Putni mūs redz" ("Liels un mazs", 2022) lappusēs. Savelkot tuvu klāt cilvēka un putna dzīvi dažādās ainavās un dzīvotnēs, dzejniece, kā allaž, prasmīgi žonglē ar dzejoļu rindiņām, skaņām un atskaņām, ļaujot dzīvot tām līdzi kā mazākiem, tā lielākiem lasītājiem. Dzejoļu akrobātisko dabu atspoguļo arī Aleksandras Rundes dzīvīgās ilustrācijas, kurās ir iespēja atpazīt dažādu putnu sugu nosaukumus un arī to daudzveidīgos raksturus.

"Kas aug mežā?": kā zvēri glāba pasauli

Mākslinieciski sasaucoties ar sūrajiem notikumiem autores dzimtenē Ukrainā, ukraiņu rakstniece Katerina Mihaļicina grāmatā "Kas aug mežā?" ("Baltais valis", 2023) ļauj dzīvot līdzi īgnam āpsim un palaidnīgai vāverei, kuri glābj savu – meža – pasauli. Tas ir atgādinājums par kopā būšanas spēku un vienlaikus arī lasāmpētāmgrāmata, kas palīdzēs iepazīt tuvāk koku dzīvi gadalaiku ritējumā un izsekot sarkanblakšu slēpņiem, kurus grāmatas ilustrācijās iemanījusies izveidot māksliniece Oksana Bula.

"Lasis Stasis un Atlasijas okeāns": kā lasēns iepeldēja dzīves jūrā

Garstāsts "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns" ("Liels un mazs", 2022), kas ir pirmā Dainas Tabūnas prozas grāmata bērniem ar asprātīgām Agates Lielpēteres ilustrācijām, ved mazā lasēna Staša garumgarā dzīves ceļojumā lielajos pasaules ūdeņos. Te zivju puikam jāsastopas ne tikai ar dzīves skaisto pusi un draudzeni Judīti, bet arī ar asariem un cūkdelfīniem, tīkliem un piesārņojumu. Varoņdarbs, ko veic Stasis, ir atgriešanās mājās jeb atpakaļ savā dzimtajā upē. Grāmata, kura pamodina lasītājā līdzpārdzīvojumu un iezīmē arī savstarpējo attiecību līniju ar savu ģimeni un draugiem, vienlaikus uzaudzē arī biezāku ekoloģiskās apziņas slāni, atklājot cilvēka izraisīto draudu ainavu ūdeņos.

"Ko būvē dzīvnieki?": kā dzīvnieki tapa par arhitektiem

Ielūkojoties dzīvnieku pasaulē, poļu ilustratore Emīlija Džubaka ļauj iepazīt tos kā arhitektūras meistarus. Grāmata "Ko būvē dzīvnieki?" ("Zvaigzne ABC", 2023) ir ilustrācijām bagāts atlants, kurš ved dzīvnieku mājokļu pasaules izzināšanas ceļojumā, ļaujot tos ieraudzīt gan uz zemes, gan zem zemes, gan zem ūdens, gan kokos, jo tur atrodamas ligzdas, midzeņi, alas, pūžņi, kokoni, kūniņas, tīkli, dambji, kanāli un citi arhitektoniski risinājumi. Turklāt grāmatā var ieraudzīt arī to, kādus mājokļus cilvēks var palīdzēt sagādāt dzīvnieku pasaulei, piemēram, putnu būrus, bišu stropus, kukaiņu "viesnīcas" un citus. Grāmata ļauj dzīvnieku būvdarbu klāstā ieraudzīt arī idejas cilvēka dzīves "labiekārtošanai".

"Paulīnes sapņu mežs": kā Paulīne glāba savu mežu

Aizkustinoša grāmata par meitenes Paulīnes centieniem saglābt savu pasauli – ne tikai savu ģimeni, bet arī savu mežu. Grāmata "Paulīnes sapņu mežs" (2022) ir divvalodīga – latviski un igauniski –, jo to ir uzrakstījis igauņu rakstnieks un žurnālists Juhani Pitseps un latviešu māksliniece Gundega Muzikante. Grāmata ļauj ielūkoties nebūt ne vienkāršajās cilvēka un dabas mijiedarbes attiecībās ar mazas meitenes acīm un sirdi, atgādinot, ka labi lēmumi dzimst zem veciem kokiem.

"Korras pasaules": kā zaļā vārna devās bīstamajā ceļojumā

"Korras pasaules" ("Liels un mazs", 2022) ir ornitologa Viestura Ķerus otrais spārnotais garstāsts bērniem, kurš ved līdzi putnu ceļos. Šoreiz tā ir iespēja iepazīt tuvāk Latvijā reti, bet tomēr vēl aizvien Rīgas apkaimē sastopamo zaļo vārnu, dzīvojot līdzi vārnu puisim Korram, sākot no tā pirmā mājokļa – olas – līdz pat pārbaudījumu pilnajām gājputna gaitām. Mākslinieces Viviannas Marias Stanislavskas košās akvareļilustrācijas atdzīvina un sakāpina stāsta nebūt ne mierīgos notikumus. Grāmata ļaus iepazīt gājputnu dzīves apstākļus, izzinot vienu no retākajām putnu sugām Latvijā.

"Kas aug parkā?": kā koki auga lieli

Atrast atbildi uz jautājumu, kas tu esi, nav vienkārši. Šādos sevis piederības meklējumos ukraiņu autore Katerina Mihaļicina un ilustratore Oksana Bula ved grāmatā "Kas aug parkā?" ("Baltais valis", 2023). Stāsts aicina doties līdzi izaugsmes ceļā ar mazo sējeni, kurš parkā iepazīst savus kaimiņus, tostarp bērzu, ozolu, pīlādzi, kļavu, osi, kastaņu, papeli, vītolu, un to mizu, sēklas, lapas, ziedus. Grāmata ir vērtīga vērošanas uztrenēšanas rokasgrāmata tiem mazajiem brīvā dabā gājējiem, kas ikdienā mīt pilsētā un dabas klātbūtni ierauga lielākoties pilsētas parkos.

Zaļais padoms!

Kad grāmata izlasīta, to ieteicams nodot tālāk kādā grāmatu maiņas punktā vai lasīt priekšā tiem, kas paši vēl nelasa.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!