Austrālijas visnabadzīgākās iedzīvotāju kopienas - aborigēnu - līderi septembrī olimpisko spēļu laikā Sidnejā draud sākt vardarbības kampaņu. Viņi cer ar šo galējo līdzekli panākt, lai valdība atzīst savu vainu par iezemiešiem sagādātajām ciešanām.
Pret aborigēniem valsts varas pārstāvji īstenoja politiku, kuru 1997.gadā Austrālijas cilvēktiesību komisija novērtēja kā genocīdu. No 1920. līdz 1960.gadam valsts atņēma tumšādaino iezemiešu bērnus un audzināja viņus īpašās patversmēs, lai "padarītu viņus par baltajiem".

Olimpisko spēļu gaidās, kad visas pasaules uzmanība tiks pievērsta Austrālijai, aborigēnu organizācija atkārtoti pieprasījusi, lai valdība atzīst savu vainu un oficiāli atvainojas par Austrālijas pamatiedzīvotājiem "nozagto paaudzi".

Pēc valdības atteikšanās to darīt viens no aborigēnu līderiem, šīs politikas upuris Čārlzs Perkinss intervijā raidsabiedrībai BBC sacīja: "Mēs nevēlējāmies apgrūtināt olimpisko spēļu norisi, bet šī lieta tagad izskatās tik nelāgi, ka vardarbība ir neizbēgama. Mēs britiem teicām: lūdzu, nebrauciet. Bet, ja jums gribas redzēt degošas automašīnas un mājas, jūs būsiet gandarīti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!