Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas armija ir aizturējusi vai atvaļinājusi no dienesta simtiem karavīru par viņu saistību ar nemierniekiem, trešdien ziņoja aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Afganistānas Aizsardzības ministriju.

Aizsardzības ministrija norādīja, ka armija tādējādi mēģina novērst uzbrukumus, ko pret saviem dienesta biedriem un sabiedrotajiem sarīko karavīri.

"Simtiem ir atvaļināti vai aizturēti saistībā ar iespējamiem sakariem ar nemierniekiem. Dažos gadījumos mums bija pierādījumi pret viņiem, bet citos vien aizdomas," "Reuters" citēja Afganistānas Aizsardzības ministrijas pārstāvja Zahira Azimi teikto žurnālistiem Kabulā.

Bažas par afgāņu karavīru uzbrukumiem šonedēļ intervijā "Reuters" pauda arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

Šogad šādos uzbrukumos nogalināti 45 NATO kontingenta karavīri, no viņiem 15 – augustā. Pērn visā gadā afgāņu drošības institūciju personāla uzbrukumos gāja bojā 35 starptautisko spēku karavīri.

Rasmusens paziņoja, ka NATO, kuras pārstāvji apmāca afgāņu armiju un policiju, ir pastiprinājusi pasākumus šādu uzbrukumu novēršanai, tomēr neatklāja, kādi tie tieši ir.

Uzbrukumus starptautisko spēku karavīriem ir īstenojuši arī Afganistānas valsts policijas pārstāvji. Policijā ir apmēram 150 tūkstoši cilvēku, un tā darbojas atsevišķi no armijas Iekšlietu ministrijas paspārnē.

ASV spēki svētdien pavēstīja, ka apturējuši jaunu Afganistānas vietējās policijas pārstāvju apmācību, norādot uz pieaugošajiem afgāņu uzbrukumiem kolēģiem no NATO vadītajiem starptautiskajiem spēkiem ISAF. Vietējā policijā ir 16 tūkstoši cilvēku, un tā ir no valsts policijas atdalīta institūcija.

NATO plāno atbildību par drošību Afganistānā pilnībā nodot vietējiem spēkiem līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!