Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" pirmdien aicināja Ukrainas vadītājus apturēt "kara noziegumus", kurus pastrādā valsts austrumos pret prokrieviskajiem kaujiniekiem karojošie brīvprātīgie karavīri.

Organizācija informēja, ka tā ir dokumentējusi augošo noziegumu skaitu, kā "nolaupīšanas, nelikumīgas aizturēšanas, sliktu apiešanos, laupīšanu, izspiešanu un iespējamas "nāvessoda" izpildes", kuras veic viens Kijevas pusē karojošs bataljons Luhanskas apgabalā.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, kurš tikās ar "Amnesty International" vadītāju, solīja, ka valdība sauks vainīgos pie atbildības, piebilstot, ka "visi noziegumu izdarītāji ir vienlīdzīgi likuma priekšā."

Svētdien izplatītajā ziņojumā par Ukrainas konfliktu organizācija informēja, ka abas karā iesaistītās puses veic cilvēktiesību pārkāpumus un kara noziegumus, un īpaši tika apsūdzēta Krievija "separātistu noziegumu veicināšanā."

Tomēr tika arī norādīts uz Ukrainas armijas un vairākiem brīvprātīgo bataljonu veiktajiem noziegumiem.

"Nespēja pārtraukt pārkāpumus un iespējamos kara noziegumus, kurus pastrādā brīvprātīgo bataljoni, rada spriedzes veicināšanas risku valsts austrumos un grauj jauno Ukrainas amatpersonu izteiktos mērķus plašāk stiprināt likuma spēku," paziņoja "Amnesty International" ģenerālsekretārs Salils Šetijs.

"Amnesty International" norādīja uz bataljona "Aidar" darbību Luhanskas ziemeļos, kas ir viens no 30 brīvprātīgo bataljoniem, kuri nav cieši saistīti ar Ukrainas drošības spēkiem.

Organizācija minēja gadījumus, kuros kaujinieki nolaupījuši vietējos iedzīvotājus, pamatojoties uz aizdomām par viņu saistību ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, viņus piekāvuši un aizturējuši paštaisītos "apcietinājuma" centros. Tad tikušas pieprasītas izpirkuma maksas vai viņiem atņemtas vērtslietas.

"Šeit ir karš. (..) Ja es gribētu, es varētu tevi tagad aizturēt, uzmaukt maisu galvā un ieslodzīt kamerā uz 30 dienām uz aizdomu pamata, ka palīdzi separātistiem," organizācija citēja kāda "Aidar" komandiera teikto vienam no tās pētniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!