Foto: AFP/Scanpix

Spīdzināšanai izteiktā aizstāvība, ar ko klajā nācis ASV prezidents Donalds Tramps, ir radījusi precedentu citām valstīm pat tajā gadījumā, ja ASV pie šādas prakses neķersies, piektdien paziņojusi ANO amatpersona.

Trampa atbalsts slīcināšanas simulācijai un citām šāda veida tehnikām demonstrē "satriecošu nesagatavotību valdīšanai", norādīja ANO cilvēktiesību ziņotājs Bens Emersons, kurš runāja ANO Cilvēktiesību padomes 34.sesijā.

"Mēs esam situācijā, kur mums ir pasaulē pirmais demokrātiski ievēlētais valsts vadītājs, kas aizstāv spīdzināšanu," viņš pavēstīja reportieriem Ženēvā.

"Tas ir stāvoklis, kas izaicina, rada precedentu. Tas ļauj citām valstīm norādīt (..) un teikt (..) Kāpēc to nevaram mēs?" brīdināja Emersons.

Tramps pāris dienas pēc inaugurācijas pauda uzskatu, ka slīcināšanas simulācija un citas par spīdzināšanu plaši uzskatītas tehnikas "neapšaubāmi" darbojas, bet šī jautājumu izlemšanu un šo metožu iespējamu atjaunošanu atstās ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un Aizsardzības ministrijas vadītājiem.

"Pats paziņojums, neskatoties uz to, vai tiks īstenots, ir iedragājis spīdzināšanas starptautisko aizliegumu," paziņoja Emersons.

Tādā veidā ir "pieaudzis risks, ka aizdomās turamie tiks spīdzināti, kas radīs neuzticamu, bieži bezjēdzīgu izlūkinformāciju" un palielinās terorisma kā atbildes risku, viņš piebilda.

Emersons Trampu kritizēja arī ceturtdien.

Klausīšanās, kā jaunais ASV līderis "raiti cildina spīdzināšanas kā ieroča cīņā pret terorismu labās īpašības (..) bija pietiekami, lai liktu manām asinīm sastingt dzīslās", atzina ANO ziņotājs.

"Tas parāda satraucošu nesagatavotību valdīšanai," uzsvēra ANO amatpersona.

Slīcināšanas simulēšanas atjaunošana "šovinistiska populisma dēļ (..) kurinātu aizvainojumu, kas palielinātu terorisma risku", uzsvēra Emersons.

"Tas viss liek uzdot jautājumu, vai ilgstošs progress šajā jomā jebkad būs iespējams," viņš piebilda.

Bijušā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem pilnvaroja izmantot tā saukto pastiprinātās nopratināšanas tehniku, tostarp slīcināšanas simulāciju. Šāda veida nopratināšanu atcēla bijušais prezidents Baraks Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!