Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome pirmdien nosodīja Ziemeļkoreju par tās veikto raķetes izmēģinājumu, mudinot organizācijas biedrus vērsties pret Kima Čenuna vadīto valsti ar sankcijām, taču nekonkretizējot, kādus soļus spers pati ANO, vēsta aģentūra "Reuters".

Svētdien Ziemeļkorejas veiktais ballistiskās raķetes "Pukguksong-2", kas spējīga nest kodolgalviņu, izmēģinājums bija pirmais kopš ASV prezidenta amatā stājies Donalds Tramps. "Acīmredzams, ka Ziemeļkoreja ir liela, liela problēma un mums ar to jātiek galā ļoti spēcīgi," pirmdien preses konferencē teica Tramps, neprecizējot, kāda būs viņa reakcija.

Savukārt ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņojumā norādīja, ka ir laiks Ziemeļkoreju saukt pie atbildības ne vien ar vārdiem, bet arīdzan ar darbiem.

Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājumu ANO Drošības padomē apsprieda ASV, Japāna un Dienvidkoreja. Valstu pārstāvji vienbalsīgi nosodīja ballistiskās raķetes izmēģinājumu kā rupju ANO rezolūciju pārkāpumu.

Dienvidekoreja paziņojusi, ka ASV plāno martā gaidāmajās militārajās mācībās izmantot "stratēģiskus līdzekļus", reaģējot uz arvien pieaugošajiem militārajiem draudiem no Ziemeļkorejas. Iepriekš militārajās mācībās ar Dienvidkoreju ASV ir izmantojusi B-2 bumbvedējus, F-22 iznīcinātājus un ar kodolieročiem bruņotas zemūdenes.

Vēstīts, ka saskaņā ar Ziemeļkorejas mediju vēstīto, raķetes izmēģinājums veikts agrā svētdienas rītā un to uzraudzījis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Izmēģināts jauna tipa stratēģiskais ierocis "Pukguksong-2", kas spējīgs nest kodologalviņu.

Dienvidkorejas izlūkošanas dienests lēš, ka Ziemeļkorejas izmēģinātā raķete var sasniegt pat 2000 kilometrus attālus mērķus. Iepriekš Čenuna vadītā valsts izmēģinājusi arī raķetes, kas var sasniegt pat 3000 kilometru attālu mērķi. Tas rada bažas, ka Ziemeļkorejas ieroči ar laiku varētu sasniegt arī 9000 kilometrus attālo ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!