Foto: AFP/Scanpix
Krīze Korejas pussalā var kļūt nekontrolējama, otrdien brīdina ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns. Starptautiskās organizācijas vadītājs aicina Ziemeļus pieklusināt savu "provokatīvo retoriku" un neslēgt ar Dienvidkoreju kopīgo industriālo parku, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Kļūdas pēc vai nepareiza sprieduma izraisīts mazs incidents var radīt nekontrolējamu situāciju," uzrunājot reportierus, otrdien Romā paziņoja Bans.

Viņš arī aicināja neapturēt Ziemeļu un Dienvidu kopīgo industriālo parku Kesonā, saucot to par vienu no veiksmīgākajiem abu pušu sadarbības projektiem. "To nedrīkst ietekmēt politiski apsvērumi. Tā ir pilnībā ekonomiska vieta," teica Bans.

Situācijai Ziemeļkorejā arvien saasinoties, Phenjana otrdien brīdināja ārzemniekus, lai tie apsver iespēju evakuēties no Dienvidkorejas, lai neciestu kara gadījumā. Otrdien darbā uz Kesonas industriālo parku neieradās Ziemeļkorejas strādnieki. Pirms tam Ziemeļkoreja vairākas reizes ir draudējusi ar uzbrukumiem Dienvidkorejai, Japānai un ASV.

Tikmēr Japāna savā galvaspilsētā ir uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, solot notriekt Ziemeļkorejas raķetes, ja tās tiktu izšautas Japānas virzienā. 

Pagājušajā nedēļā Phenjana brīdināja, ka negarantē ārvalstu diplomātu drošību savā valstī pēc 10. aprīļa, ja sākas karš.

Tikmēr Dienvidkorejas un ASV izlūkdienesti līdz šim nav fiksējuši paaugstinātu aktivitāti 1,2 miljonu karavīru lielajā Ziemeļkorejas armijā, kas varētu liecināt par to, ka draudi paredzēti Kima Čenuna varas stiprināšanai valsts iekšienē, informē aģentūra "Reuters".

Brīdinājums diplomātiem pagājušajā nedēļā izskanēja pēc tam, kad Dienvidkoreja ziņoja, ka Ziemeļkorejas austrumu piekrastē uz mobilajām palaišanas iekārtām ir uzstādītas divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuras var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir aptuveni starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

"Musudan" raķetes nav pārbaudītas un to precizitāte nav zināma. Vairums ekspertu ir vienisprātis, ka Ziemeļkorejai nav tehnoloģiski iespēju šai raķetei piemontēt kodolgalviņu. Tomēr raķete var nest ievērojamu daudzumu parasto sprāgstvielu, kas varētu nodarīt ievērojamus zaudējumus.

Dienvidkorejas valdība ir satraukta par Ziemeļkorejas jaunā līdera Kima Čenuna, kuru sauc par "ļoti neparedzamu", paziņojumiem. Lai gan daudzi eksperti uzskata, ka Kims ar kareivīgo retoriku, iespējams, stiprina savu varu un tēlu tautas acīs, nevar zināt, cik tālu vadonis ir gatavs iet.

Analītiķi paredz, ka komunistiskā Ziemeļkoreja zaudētu jebkuru karu pret Dienvidkoreju un ASV, tomēr tā arī spētu nodarīt ievērojamu kaitējumu Seulai.

Spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!