Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome otrdien vienbalsīgi pieņēma ASV ierosinātu rezolūciju, kurā ir nosodīts Ziemeļkorejas 12.decembrī veiktais aizliegtais starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, un pastiprināja sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Drošības padome pievienoja ANO sankciju sarakstam Korejas Kosmosa tehnoloģijas komiteju, Ziemeļkorejas Austrumzemes banku, četras tirdzniecības kompānijas un četras amatpersonas. Tā arī draudēja ar "nozīmīgu rīcību", ja Ziemeļkoreja sarīkotu kodolizmēģinājumu.

Rezolūcija tika pieņemta pēc sarunām starp ASV un Ķīnu, kas ir galvenā Ziemeļkorejas sabiedrotā.

Drošības padome pieprasīja Ziemeļkorejai apturēt "visas darbības, kas saistītas ar tās ballistisko raķešu programmu" un "atteikties no visiem kodolieročiem un esošajām kodolprogrammām pilnīgā, pārbaudāmā un neatgriezeniskā veidā".

Ziemeļkoreja 12.decembrī palaida raķeti, kas ievirzīja orbītā Zemes novērošanas satelītu. Rietumvalstis tomēr uzskata, ka ar šo raķetes palaišanu Ziemeļkoreja veikusi aizliegtu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Atbildot uz šo rezolūciju, Ziemeļkoreja trešdien draudēja kāpināt savu militāro varenību un izbeigt centienus Korejas pussalas denuklearizācijas panākšanai.

"Mēs kategoriski noraidām un nosodām ANO Drošības padomes ārkārtīgi netaisno rezolūciju. Mēs veiksim fiziskas darbības ar mērķi paplašināt un stiprināt mūsu pašaizsardzības militāros spēkus, ieskaitot nukleārās atbaidīšanas pasākumus," teikts Korejas Centrālās ziņu aģentūras (KCNA) izplatītā paziņojumā.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka nebūs "nekāda dialoga Korejas pussalas denuklearizācijas apspriešanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!