Nedēļas nogalē sākusies ikgadējā Krievijas atbalstītā militarizētā sporta nometne jauniešiem "СОЮЗ– Наследники Победы" ("Savienība-Uzvaras mantinieki) – šogad tā noris sporta bāzē Maskavai draudzīgajā Armēnijā.

Par spīti pēdējos gados pašmāju medijos paustajām bažām, ka šajās nometnēs tiek propagandētas vērtības, kas atbilst Krievijas vēsturiskajam skatījumam un var būt bīstamas Latvijai, arī šogad uz nometni devušies vairāki jaunieši no Latvijas.

Latvijas komandas piedalīšanos nometnē apstiprina Sergejs Īvāns – Afganistānas kara veterāns un bijušais Latvijas Ekonomikas policijas darbinieks, kurš ik gadu organizē vietējo jauniešu došanos uz "СОЮЗ– Наследники Победы" nometnēm.

Viņš informē, ka pirmdien notikusi nometnes svinīgā atklāšana, bet otrdien Latvijas komanda sniedz "kultūras programmu".

Rīkotājs ideju aizstāv; Drošības policijai skarbs vērtējums

Drošības policijas uzskata, ka Latvijas jauniešu dalību nometnē nav atbalstāma. Iestādē portālam "Delfi" norāda, ka "Krievija, rīkojot šāda veida militāri patriotiskas nometnes un veicinot jauniešos pozitīvu attieksmi pret Krievijas propagandētajām vēstures interpretācijām, patiesībā cenšas sasniegt savus politiskos mērķus, proti, nostiprināt ietekmi postpadomju telpā".

"Tāpēc, ņemot vērā pastāvošās nopietnās bažas, ka šajā nometnē paustā ideoloģija ir pretrunā Latvijas nacionālās drošības interesēm, Drošības policija ir pārliecināta, ka Latvijas jauniešu dalība šāda veida nometnēs nav atbalstāma," informē Drošības policija.

Tikmēr Latvijas komandas organizētājs Sergejs Īvāns, kurš 1999. gadā naturalizācijas kārtībā ieguvis Latvijas pilsonību (aģentūras LETA arhīvs), noliedz, ka jauniešu piedalīšanās nometnē rada kādus draudus Latvijai, uzsverot, ka tajās tiek audzināti veseli un krietni pilsoņi.

"Jā, projekts tā saucas, bet mēs pārstāvam Latviju," norāda Īvāns, atbildot uz jautājumu, kā Latvijas patriotisms var būt savienojams ar nometnē pausto ideoloģiju un Krievijas lomas izcelšanu.

Viņš stāsta, ka nometnē komanda pārstāv Latvijas vārdu un stāsta par Latvijas, nevis Krievijas kultūras mantojumu. "Viņi aizbrauc kā patrioti un atgriežas kā patrioti," par dalībniekiem no Latvijas apgalvo Īvāns.

Latvijas uzšuves

Nometnē piedalās 15 līdz 17 gadus veci jaunieši. Latvijas komandu veido piecas meitenes un pieci zēni – dažādu tautību, vēl pirms došanās uz Armēniju portālam "Delfi" atklāja Sergejs Īvāns.

Vēl pagājušajā piektdienā Īvāns paziņoja, ka uz Armēniju dosies tikai viņš pats ar dēlu, jo Drošības policija, izsaucot uz pārrunām jauniešu vecākus, ir "panākusi savu".

Drošības policija iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka ir informēta par šo nometni un ka "tiek veiktas nepieciešamās preventīvās darbības", nepaskaidrojot, kā tās izpaužas.

Tomēr otrdien Sergeja Īvāna teiktais un tīmeklī pieejamais video no nometnes pirmajām dienām liecina, ka uz Armēniju ir devušies vairāki Latvijas jaunieši. Ierakstā, sākot no 17 sekundes, kreisajā malā redzami vismaz pieci jaunieši ar uzšuvēm "Latvija" uz formastērpa piedurknes un pats Sergejs Īvāns sporta tērpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!