Foto: AFP/Scanpix

Teksasas štatā ASV armija uzsākusi būvēt pirmo tikai traniem jeb bezpilotu lidmašīnām paredzēto lidostu, raksta RT. Līdz ar to armija skaidri norāda cilvēku attāli vadīto tehnoloģiju nozīmes pieaugumu arī tās nākotnes plānos.

Lidosta vismaz sākotnēji esot paredzēta diviem konkrētiem tranu modeļiem - "Gray Eagle" un "Shadow". Kopumā 60 hektāros izvietotā lidosta paredzēta gan bezpilota lidaparātu palaišanai, gan to apkopei.

Tajā ietilpst aptuveni 4 600 kvadrātmetus plaši angāri un administratīvās telpas, kā arī kopumā gandrīz divu kilometru gari skrejceļi. Milzīgajam "Gray Eagle" esot nepieciešams aptuveni 1500 metrus garš ieskrējiena ceļš, bet mazākajam "Shadow" - aptuveni 300 metrus garš ceļš.

ASV armijas lielākais trans "Gray Eagle" ir astoņus metrus garš, un tā spārnu vēziens ir 17 metri. Lidaparāta maksimālais ātrums ir 280 kilometri stundā, un gaisā tas spēj noturēties aptuveni 30 stundas. Tas var tikt izmantots informācijas ievākšanai, novērošanai, uzbrukumam, gaisa atbalstam, objektu atrašanai, dažādu sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanai, kā arī kā lidojoša antena signāla pārraidei.

Tikmēr "Shadow" ir 3,4 metrus garš, bet tā spārnu vēziens ir vien 4,3 metri. Trans var lidot ar 204 kilometru stundā lielu ātrumu un gaisā pavadīt deviņas stundas. Ar katapultu palaižamais lidaparāts tiek izmantots novērošanai, mērķu noteikšanai un kaujas apstākļu apzināšanai.

Jaunā lidosta būs daļa no otra lielākā ASV bruņoto spēku kompleksa Fortblisas, kas atrodas uz Teksasas un Ņūmeksikas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!