Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Eiropā izvietoti trīs amerikāņu bumbvedēji B-52, kas piemēroti kodolieroču pārvadāšanai, – tie piedalīsies militārajās mācībās pie Krievijas robežām, vēsta laikraksts "The Washington Free Beacon".

Bumbvedēji, kas parasti atrodas ASV Ziemeļdakotas štatā, Eiropā darbojas no bāzes Lielbritānijā un piedalās pagājušajā nedēļā sāktajās NATO militārajās mācībās "Baltops 2015", kas notiek Baltijas jūrā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Uz Eiropu nosūtītie bumbvedēji piedalīsies arī ASV vadītājās Eiropas mācībās "Saber Strike".

Baltijas valstis Krievijas agresijas Ukrainā dēļ maijā lūdza NATO izvietot reģionā līdz 5000 vīru lielus pastāvīgus spēkus. NATO klātbūtni vēlas arī Polija.

Kādā martā notikušā sanāksmē Berlīnē Krievijas pārstāvji ASV amatpersonām norādījuši, ka Krievija ir gatava pielietot kodolieročus, lai novērstu NATO spēku izvietošanu pie tās robežām. Tāpat ASV pārstāvji brīdināti, ka Baltijas valstīs ir "tādi paši apstākļi", kas pamudinājuši sākt militāras darbības Ukrainā, ziņoja britu laikraksts "The Times".

Tikmēr Krievija pēdējā laikā ir krasi palielinājusi tālas darbības bumbvedēju lidojumu skaitu gan Eiropā, gan pie Ziemeļamerikas krastiem.

Kompānijas "Boeing" ražotais B-52 "Stratofortress" ir stratēģiskais tālas darbības bumbvedējs ar reaktīvajiem dzinējiem. ASV armija šos lidaparātus izmanto kopš divdesmitā gadsimta piecdesmitajiem gadiem.

B-52 spējīgs vest līdz pat 32 tonnas smagu bruņojumu, tai skaitā atomieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!