Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes valdība svētdien paziņoja, ka Izraēlas paustā nožēla par piecu Ēģiptes policistu nogalināšanu ir nepietiekama, un joprojām tiek apsvērta Ēģiptes vēstnieka Izraēlā atsaukšana.

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks sestdien pauda nožēlu par to, ka, Izraēlas armijai vajājot palestīniešu kaujiniekus, ceturtdien tika nejauši nogalināti pieci Ēģiptes policisti.

"Izraēla pauž nožēlu par piecu Ēģiptes policistu nāvi uzbrukumu laikā uz Ēģiptes un Izraēlas robežas," teikts Baraka izplatītajā paziņojumā. Tajā piebilsts, ka Izraēlas armija veiks notikušā izmeklēšanu kopīgi ar Ēģiptes bruņotajiem spēkiem.

"Izraēlas paziņojums virspusēji bija pozitīvs, bet tas neatbilda incidenta lielumam un Ēģiptes sašutumam par Izraēlas darbībām," paziņoja Ēģiptes valdība.

Pie Izraēlas vēstniecības Kairā svētdienas naktī turpinājās protesti pret Ēģiptes policistu nogalināšanu, kuros piedalījās vairāk nekā tūkstotis cilvēku. Demonstrants Ahmeds Šehats uzkāpa uz vēstniecības ēkas, noņēma Izraēlas karogu un tā vietā izkāra Ēģiptes karogu.

Šehats, nokāpjot no ēkas, paņēma līdz Izraēlas karogu. Protestētāji šo karogu saplēsa driskās un tās paturēja kā suvenīrus. 

Demonstranti atzīmēja Šehata izdarīto ar uguņošanu un saucieniem "Lai dzīvo Ēģipte!". Šehats jau ir iesaukts par "flagmani" un izpelnījies daudzu ēģiptiešu atzinību. Viens no Ēģiptes prezidenta amata kandidātiem Hamdīns Sabahi sociālās saziņas tīklā "Twitter" nosauca Šehatu par "tautas varoni".

Ēģiptes militārā policija ar nemieru apspiešanas aprīkojumu stāvēja pie Izraēlas vēstniecības, bet nemēģināja izklīdināt protestētājus. 

Ēģipte 1979.gadā kļuva par pirmo arābu valsti, kas parakstījusi miera līgumu ar Izraēlu. Izraēla tomēr ir ļoti nepopulāra Ēģiptes iedzīvotāju vidū un viņi pieprasa šī līguma pārskatīšanu, sevišķi pēc ilggadējā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas februārī.

Ēģiptes valsts televīzija sestdienas rītā ziņoja, ka Ēģipte atsaukusi vēstnieku no Izraēlas, protestējot pret policistu nogalināšanu. Izraēlas Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēlāk paziņoja, ka Izraēla vēl nav tikusi oficiāli informēta par vēstnieka atsaukšanu.

Ēģiptes amatpersonas sacīja, ka diskusijas par vēstnieka atsaukšanu turpinās un nekāds lēmums vēl nav pieņemts.

Ja Ēģipte tiešām atsauks savu vēstnieku Izraēlā, tas notiks otrreiz kopš abu valstu miera līguma noslēgšanas. Ēģipte to izdarīja pirmoreiz 2000.gada novembrī, protestējot pret Izraēlas represijām pret palestīniešu intifādu (sacelšanos).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!