Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja turpina strādāt pie tālas darbības raķetes radīšanas un veic izmēģinājumus raķešu palaišanas laukumā, uzskata Džona Hopkinsa Universitātes ASV – Korejas institūta pētnieki. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to liecina satelīta uzņemtās fotogrāfijas, kurās redzama aktivitāte raķešu palaišanas laukumā, norāda pētnieki.

"Kopš neveiksmīgās palaišanas Ziemeļi ir veikuši vismaz divus, iespējams arī vairāk, lielu raķešu dzinēju izmēģinājumus savā Sohaes Satelītu palaišanas stacijā, pats nesenākais noticis 2012. gada septembra vidū," teikts institūta ziņojumā.

Aprīlī Ziemeļkoreja startēja raķeti, apgalvojot, ka vēlas palaist satelītu Zemes orbītā. Palaišana gan bija neveiksmīga un raķete drīz pēc starta iekrita jūrā. Citas valstis uzskatīja, ka tas bija maskēts tālas darbības raķetes, kas būtu piemērota kodolgalviņas nešanai, izmēģinājums.

Analizējot ar satelītu fiksētās fotogrāfijas, pētnieki secina, ka tiek izmēģināti "šķidrās degvielas pirmās pakāpes dzinēji", kas varētu būt izmantojami jau izstrādātajai satelīta nesējraķetei, vai jaunai tālas darbības raķetei, kas pirmo reizi redzēta militārajā parādē 2012. gadā.

Tāpat fiksētas aktivitātes raķešu palaišanas laukuma augšējā platformā, kas būs nepieciešama turpmākiem tālas darbības raķešu palaišanas mēģinājumiem, norāda speciālisti.

Ziņojuma autori paredz, ka Ziemeļkoreja varētu plānot izmēģinājumus pēc ASV un Dienvidkorejas prezidentu vēlēšanu beigām. ASV prezidenta vēlēšanas jau notika sestajā novembrī, ber Dienvidkorejā tās notiks decembrī, norāda BBC.

ASV un Dienvidkoreja rūpīgi seko Ziemeļkorejas aktivitātēm raķešu izstrādē, jo baidās, ka komunistiskā valsts varētu izmantot tālas darbības raķetes kodolgalviņas transportēšanai.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 13. aprīlī palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu "provokatīvu" aktu.

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos. Raķete eksplodēja apmēram vienu vai divas minūtes pēc starta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!