Foto: AFP/Scanpix

ASV spēku vadītājs Afganistānā ģenerālis Džons Allens ir attaisnots apsūdzībās par viņa saistību ar bijušā Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Deivida Petreusa ārlaulības sakaru skandālu, kura dēļ tika apturēta ģenerāļa iecelšana par NATO spēku komandieri Eiropā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pentagona pārstāvis Džordžs Litls paziņoja, ka apsūdzības par ģenerāļa nepiedienīgo rīcību izmeklēšanā nav apstiprinātas, piebilstot, ka aizsardzības ministrs Leons Paneta ir "pilnībā pārliecināts", ka Allens var turpināt darbu.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pagājušajā gadā konstatēja, ka ir notikusi e-pastu sarakste starp Allenu un Džilu Kelliju, kura bija saņēmusi draudu vēstules no CIP direktora Petreusa mīļākās Polas Brodvejas.

Izmeklēšana sākās, kad Kellija, kura pazīst gan Petreusu, gan Allenu, ziņoja par draudu vēstulēm no bijušās virsnieces un Petreusa biogrāfijas līdzautores Polas Brodvejas. Izmeklēšanas gaitā tika atklātas Petreusa un Brodvejas ārlaulības attiecības, un CIP direktors atkapās no amata. Tāpat izmeklēšanā tika atklāta arī Kellijas un ģenerāļa Allena sarakste. Sākotnēji izskanēja informācija, ka daļa no vēstulēm bijušas "nepiedienīgas un flirtējošas".

Pēc šīs informācijas izskanēšanas aizsardzības ministrs Paneta ierosināja izmeklēšanu pret Allenu un apturēja viņa iecelšanu par NATO spēku komandieri Eiropā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka patiesībā Allens un Kellija apmainījušies tikai ar dažiem simtiem e-pasta vēstuļu, nevis tūkstošiem, kā tika minēts sākumā. Vēstulēs galvenokārt apspriesti jaunāko ziņu temati, kā arī bijuši komplimenti par Allena televīzijas intervijām.

"Dažas no vēstulēm nav tādas, kura jūs drukātu ģimenes laikrakstā. Bet tas nenozīmē, ka viņš ir pārkāpis militāro reglamentu, sūtot un saņemot tās," laikrakstam "The Washington Post" pastāstīja amatpersonas.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Allens tāpat kā Petreuss ir dienējis Floridas štata Tampas pilsētā esošajā ASV gaisa spēku bāzē, kur bāzējusies ASV bruņoto spēku Centrālā pavēlniecība, kas pārrauga operācijas Tuvajos Austrumos. 37 gadus vecā Petreusa ģimenes draudzene Kelija dzīvo Floridas štata Tampas pilsētā un kā brīvprātīgā uztur sakarus ar militārpersonām šajā bāzē.

Lai gan nekas neliecina, ka Kelijai būtu bijis mīlas romāns ar Petreusu, 40 gadus vecā Brodvela sūtīja Kelijai draudu vēstules pa e-pastu. Keliju draudu vēstules tā nobiedēja, ka viņa saistībā ar tām vasaras sākumā vērsās Federālajā izmeklēšanas birojā (FIB).

60 gadus vecā Petreusa ārlaulības attiecības drīz nāca gaismā, kad FIB izmeklētāji atklāja Petreusa un Brodvelas saraksti, kurai bijis seksuāls saturs. Izmeklētāji pirmo reizi iztaujājuši Petreusu pirms apmēram divām nedēļām, ziņo "Washington Post".

Petreuss ārlaulības attiecību dēļ atkāpās no CIP direktora amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!