Foto: AFP/Scanpix

Mēs neatslābstam apņēmībā nodrošināt Latvijas aizsardzību, komentējot izskanējušo informāciju par iespējamo NATO plānu samazināt Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidmašīnu skaitu, trešdien preses konferencē Ārlietu ministrijā (ĀM) sacīja ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas loceklis Robs Vitmans (Rob Wittman).

"ASV rūpējas par Baltijas, tostarp Latvijas, drošību. Mēs gribam būt labi partneri ne tikai Latvijai, bet visam reģionam. Mēs tiešām uzskatām, ka mums ir labas attiecības [starp ASV un Latviju]. Latvijas drošība ir prioritāte, bet mēs arī vērtējam iespēju paplašināt sadarbību enerģētikā un tirdzniecībā, kā arī izglītības jomā. Mēs noteikti neatkāpjamies no savām saistībām," viņš teica.

Vitmans atklāja, ka ASV tiek strādāts pie jauna Nacionālās aizsardzības likuma, kurš attieksies ne tikai uz ASV, bet arī uz citiem reģioniem. "Šajā dokumentā būs minētas arī saistības pret Latviju. Es gribētu teikt, ka visi NATO locekļi apņēmušies nodrošināt Baltijas drošību," viņš pauda.

"Mēs stāvam plecu pie pleca," viņš uzsvēra.

ASV kongresmenis preses konferencē uzteica Latvijas viesmīlību. "Šajā īsajā brīdī, ko esam pavadījuši Latvijā, esam patīkami pārsteigti par cilvēkiem un jūsu valsts skaistumu," viņš piebilda, norādot, ka vēl jāmācās, ko vēl var darīt vairāk, lai palīdzētu Latvijai un reģiona problēmu risināšanai.

Vitmans kopā ar pārējiem ASV kongresa delegācijas dalībniekiem pauda apņēmību pievienoties Baltijas forumam ASV Kongresā, kas aizstāv Baltijas valstu intereses. Viņš augstu novērtēja ĀM sniegto informāciju, kuru solījās nodot ASV Kongresā.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs pateicās kongresmeņiem par sniegto atbalstu reģiona drošības stiprināšanā. Viņš sacīja, ka šī vizīte nozīmē, ka dialogs ar ASV ir ciešs un pilnvērtīgs.

Jau ziņots, ka ASV kongresmeņu delegācija ieradās Rīgā, lai uzklausītu Latvijas viedokli par drošības situāciju reģionā. Vizītē tiek pārrunāti arī divpusējās ekonomiskās sadarbības un enerģētiskās drošības jautājumi. Kongresmeņu delegācija tiekas arī ar Saeimas deputātiem, vairākiem ministriem, kā arī apmeklēs Ādažu bāzi, lai satiktos ar ASV karavīriem.

Bruņoto spēku komiteja pārrauga Pentagonu, militārās darbības, ASV Aizsardzības departamenta aģentūras, to budžetu un politiku. Delegācijā ir arī Bruņoto spēku gatavības apakškomitejas pārstāve Madleina Bordalo (Madeleine Bordallo) un kongresmeņi Bils Floress (Bill Flores), Roberts Pitengers (Robert Pittenger) un Kenijs Merčants (Kenny Marchant), kuri pārstāv enerģētikas, tirdzniecības, finanšu komiteju un komiteju, kas atbild par nodokļiem un valsts parāda apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!