Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresā iesniegts likumprojekts, kurā paredzēta vienpusēju sankciju noteikšana valstij, kas piešķirs patvērumu bijušajam Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, kurš atklātībai nodevis ziņas par izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām.

Dokumenta autors ir no Dienvidkarolīnas ievēlētais senators republikānis Lindsijs Greiems.

Likumprojekta teksta apjoms minimāls, tajā ir tikai viena rindkopa, pavēstīja senatora preses sekretāre Elisa Džeimsa.

Tajā ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam uzdots "konsultēties ar atbilstošajām Kongresa komitejām jautājumā par iespējamo sankciju noteikšanu jebkurai valstij, kas sniegs patvērumu Snoudena kungam".

Sankciju pasākumu vidū minēta arī "tirdzniecības privilēģiju un priekšrocību atcelšana vai apturēšana".

Šie ierosinājumi noformēti kā labojums likumprojektā par ASV ārpolitikas asignējumiem 2014.finanšu gadā.

Dokumentā norādīts, ka "zināmas valstis piedāvājušas patvērumu Edvardam Snoudenam - ASV pilsonim, kurš ar preses starpniecību nodevis atklātībai slepenu informāciju".

Greiema likumprojekts ceturtdien Kongresā izgājis pirmo izskatīšanas posmu - tas bez balsu skaitīšanas pieņemts Senāta asignējumu komisijā.

Kā LETA jau ziņoja, Krievijas Federālais migrācijas dienests Snoudenam trešdien izsniedza izziņu, kas apstiprina, ka tiek izskatīts viņa lūgums pēc patvēruma Krievijā. Tika ziņots, ka tas viņam ar robežsardzes piekrišanu atļauj pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, kur viņš mitinās kopš 23.jūnija.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!