ASV Baltā nama administrācija trešdien kritizēja Krieviju par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada darba vizīti Maskavā un paziņoja, ka Maskava ar atbalstu Asadam kavē virzību uz politisku pāreju Sīrijā.

Asads otrdienas vakarā ieradās Maskavā darba vizītē, kuras gaitā viņš tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un pateicās viņam par Krievijas gaisa triecienu kampaņu Sīrijā. Asads un Putins sarunās arī vienojās, ka pēc militārām operācijām ir jāsper politiski soļi. Asads jau trešdienas rītā atgriezās Sīrijā.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs informēja, ka Asada darba vizīte notikusi pēc Kremļa uzaicinājuma.

ASV uzskata, ka "Asada, kurš lietojis ķīmiskos ieročus pret savu tautu, sagaidīšana uz sarkanā paklāja nesaskan ar Krievijas pasludināto mērķi panākt politisku pāreju Sīrijā", žurnālistiem paziņoja Baltā nama preses sekretāra vietnieks Ēriks Šulcs.

Viņš piebilda, ka Maskavas darbības Sīrijā ir "kontrproduktīvas".

Putins Asada vizītes laikā bija uzsvēris, ka par Sīrijas likteni ir jālemj tās iedzīvotājiem. ASV un citi Sīrijas opozīcijas atbalstītāji uzsver, ka Asadam ir jāatkāpjas jebkāda mierīga atrisinājuma gadījumā.

"Pamatojoties uz pozitīviem rezultātiem militārās operācijās .., var tikt panākts ilgtermiņa atrisinājums uz politiska procesa pamata ar visu politisko spēku, etnisko un reliģisko grupējumu piedalīšanos," sacīja Putins.

Asads savas vizītes laikā Putinam pateica, ka Krievijas gaisa triecienu kampaņa Sīrijā ir palīdzējusi ierobežot terorismu.

Krievija vēlāk paziņoja, ka tās ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien tiksies ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju un ar Turcijas un Saūda Arābijas ārlietu ministriem, lai apspriestu situāciju Sīrijā.

Asads iepriekšējo reizi bija apmeklējis Krieviju 2008. gadā. Otrdienas apmeklējums Maskavā bija Asada pirmā ārvalstu vizīte kopš pilsoņkara izcelšanās Sīrijā 2011. gadā.

Putins savas sarunas ar Asadu apsprieda vairākās telefonsarunās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, Saūda Arābijas karali Salmanu, Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu al Sisi un Jordānijas karali Abdallāhu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!