Foto: AFP/Scanpix

Tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nenotiks līdz Maskava būs gatava apspriest ASV piedāvājumus krīzes risināšanai Ukrainā, paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam norādījis, ka Maskavas militārā klātbūtne Krimā padarījusi jebkādas sarunas ārkārtīgi sarežģītas, vēsta BBC.

ASV jau norādījusi, ka sarunās nebūs par ko runāt, ja notiks svētdien plānotais referendums par Krimas pievienošanos Krievijai.

Ukraina un rietumvalstis šo referendum uzskata par pretlikumīgu.

Pirmdien Lavrovs pauda, ka Krieviju neapmierina amerikāņu partneru priekšlikumi Ukrainas krīzes noregulējumam, jo tajos Krievija minēta kā viena no Ukrainas konflikta pusēm.

"Mēs esam gatavi turpināt dialogu, balstoties izpratnē, ka dialogam ir jābūt godīgam, ievērojot partnerības principus, bez centieniem padarīt mūs par teju vai vienu no konflikta pusēm," sacīja Lavrovs.

Tagad Krievijas puse strādā pie savu priekšlikumu izstrādes.

Kā vēstīts, ASV prezidents Baraks Obama izdevis rīkojumu, nosakot sankcijas Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras "apdraud Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti". Cita starpā amatpersonām noteikti vīzu ierobežojumi.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!