Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka prezidenta Baraka Obamas administrācija vēlas ar Irānu pārrunāt drošības situāciju Irākā un neizslēdz potenciālu ASV – Irānas militāro sadarbību islāmistu ekstrēmistu apkarošanā, vēsta aģentūra AP.

Vašingtona ir "atvērta sarunām" ar Teherānu, ja irāņi var palīdzēt izbeigt vardarbību Irākā un atjaunot Bagdādes valdības autoritāti, pirmdien intervijā "Yahoo! News" paziņoja Kerijs.

Uz jautājumu par iespējamu militāro sadarbību ar Irānu Kerijs atbildēja, ka "neizslēdz neko, kas varētu būt konstruktīvs". Viņš gan uzsvēra, ka jebkuri kontakti ar Irānu notiktu "soli pa solim".

Irāna iepriekš paziņoja, ka ir gatava nosūtīt savus spēkus, lai apkarotu islāmistu radikāļus, kas pēdējās nedēļās guvuši panākumus kaujās Irākā.

"Delfi" jau vēstīja, ka islāmistu radikāļu grupējums "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) ir pārņēmis vairākas Irākas pilsētas un piedraudējis turpināt virzību uz galvaspilsētu Bagdādi.

Irākas varasiestādes vēlas saņemt atbalstu no ASV, kas varētu būt gaisa triecieni pa nemiernieku pozīcijām. Pirmdienas intervijā Kerijs norāda, ka risinājums varētu būt bezpilota lidaparātu uzbrukumi.

Teherānas un Rietumu attiecības ir visumā saspringtas. Rietumvalstis pret Irānu ir vērsušas ekonomiskās sankcijas, lai piespiestu Teherānu atteikties no savas kodolprogrammas. Kamēr irāņi apgalvo, ka tai ir miermīlīgi mērķi, Rietumvalstis uzskata, ka tas varētu būt mēģinājums radīt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!