Foto: AFP/Scanpix
Par Amerikas skautu organizācijas "The Boy Scouts of America" biedriem ar nākamā gada pirmo janvāri varēs kļūt arī atklāti homoseksuāli jaunieši, jo organizācijas padome nolēmusi atcelt pretrunīgi vērtēto aizliegumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tikmēr joprojām ir saglabāts aizliegums organizācijā kā vadītājiem darboties homoseksuāliem pieaugušajiem, nolemts aptuveni 1400 balstiesīgo padomes locekļu sanāksmē Teksasā.

Par 22 gadus spēkā esošā ierobežojuma atcelšanu nobalsoja aptuveni 60% no padomes locekļiem. Pret izmaiņām ir noskaņoti konservatīvie, sevišķi reliģiskās organizācijas, kas sponsorē vietējās skautu nodaļas. Tikmēr liberāļi ierobežojumu sauc par novecojušu un diskriminējošu.

"Kaut arī cilvēkiem ir dažādi viedokļi par šo politiku, mēs visi varam piekrist, ka bērniem ir labāk, ja viņi darbojas skautos," teikts ASV skautu organizācijas paziņojumā.

"Šodiena balsojums ir nozīmīga visas valsts geju jauniešu uzvara un skaidra norāde, ka neizbēgami beigsies arī aizliegums pieaugušajiem skautu vadītājiem," BBC citē geju tiesību aizsardzības grupas "Glaad" pārstāvi Riču Feraro.

Nožēlu par lēmumu izsaka ASV Dienvidu Baptistu Konvencijas izpildkomitejas direktors Franks Peidžs. "Homoseksuāla uzvedība nav savienojama ar skauta zvērestā iekļautajiem principiem un skautu likumiem," norāda Peidžs.

Daļa skautu organizācijas biedru ir noraizējušies, ka aizlieguma atcelšanas dēļ skauti varētu zaudēt konservatīvo un reliģisko organizāciju finansējumu, norāda BBC.

1910. gadā dibinātajā "The Boy Scouts of America" organizācijā darbojas aptuveni 2,6 miljoni jauniešu un miljons pieaugušo vadītāju un brīvprātīgo.

Vēl 2012. gada jūlijā organizācija secināja, ka aizliegums skautos darboties gejiem ir "organizācijai piemērotākā politika", skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!