Foto: AFP/Scanpix

ASV bez lieka trokšņa izsludinājušas desmit miljonu dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas ļautu notvert tos, kuri uzbruka Savienoto Valstu konsulātam Bengāzī.

Valsts departaments vēstulē, kas adresēta vienam no republikāņu pārstāvjiem Kongresā, apstiprinājis, ka šāda atlīdzība tiešām ir izsludināta.

Tomēr drošības apsvērumu dēļ ziņas par šo atlīdzību nav publicētas Valsts departamenta oficiālajā tīmekļa vietnē "Rewards of Justice".

Kā ziņots, islāmistu sarīkotajā uzbrukumā ASV konsulātam Bengāzī 2012.gada 11septembrī tika nogalināti četri amerikāņi, tostarp Savienoto Valstu vēstnieks Lībijā.

Republikāņi apsūdzējuši prezidentu baraku Obamu un Valsts departamentu centienos sākotnēji mazināt sabiedrības uzmanību pret notikušo, kā arī par nepietiekamajiem drošības pasākumiem ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Kāda Valsts departamenta amatpersona sarunā ar aģentūru AP atzina, ka lēmums nepublicēt ziņas par atlīdzības izsludināšanu nav ierasta prakse, taču uzsvēra, ka izmeklētāji par atlīdzību esot informējuši personas, kuras bijis "nepieciešams" informēt.

Uz atlīdzību var pretendēt ikviens, kurš sniegs ziņas, kas ļaus aizturēt un saukt tiesas priekšā ikvienu no uzbrukuma dalībniekiem.

Jau augustā ASV izvirzīja apsūdzības Lībijas islāmistu zemessardzes vadonim Ahmedam Abu Hatalam un vēl vairākām vārdā atklāti nenosauktām personām, kuru skaits nav zināms.

Valsts departaments atteicies atklāt, vai kādam jau izmaksāta atlīdzība par sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!