Foto: AFP/Scanpix

ASV pirmdien oficiāli nodeva Bagramas cietumu pilnīgā Afganistānas valdības kontrolē.

Vienošanos par cietuma nodošanu afgāņu spēku pārziņā sestdien telefoniski panāca ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels un Afganistānas prezidents Hamids Karzai, informē Pentagons.

Pirmdien notika oficiālā kontroles nodošanas ceremonija.

"Šī ceremonija apliecina, ka Afganistāna kļūst arvien pārliecinātāka, spējīgāka un suverēnāka," teikts starptautisko spēku komandiera ģenerāļa Džozefa Danfora izplatītajā paziņojumā.

ASV iepriekš bija izteikušas bažas, ka pilnīga cietuma nodošana Afganistānas vājo un lielā mērā korumpēto drošības spēku kontrolē novestu pie tā, ka kaujas laukā atgrieztos aizdomās turamie talibi un "Al Qaeda" kaujinieki.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Bagramas cietumu savā kontrolē Afganistāna pārņems 9.martā, taču pēdējā brīdī tas tika atlikts, jo Karzai solīja atbrīvot šajā cietumā ieslodzītos "nevainīgos" cietumniekus.

Septembrī ASV vietējo spēku pārziņā nodeva atbildību par vairāk nekā 3000 Bagramas cietumniekiem, tomēr amerikāņi turpināja apsargāt aptuveni 50 šajā ieslodzījuma vietā turētos ārvalstniekus, jo uz tiem neattiecās panāktā vienošanās. Tāpat ASV spēku pārziņā bija arī vairāki simti afgāņu, kas tika aizturēti pēc vienošanās parakstīšanas 2012.gada martā.

Kavēšanās ar pilnīgas kontroles nodošanu izraisīja asu Afganistānas prezidenta neapmierinātību.

Cilvēktiesību aizstāvji vairākkārt kritizējuši Bagramas cietumu, norādot, ka tas neatbilst starptautiskajām normām, jo daļa ieslodzīto tur tiek turēti bez tiesas lēmuma un nav informēti par viņiem izvirzītajām apsūdzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!