Foto: AP/Scanpix

ASV armijā sākta izmeklēšana par apstākļiem, kādos no posteņa Afganistānā 2009. gadā pazuda seržants Bovs Bergdāls, kurš maija beigās gūstekņu apmaiņas darījuma ietvaros atbrīvots pēc gandrīz pieciem islāmistu grupējuma "Taliban" gūstā pavadītiem gadiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Neilgi pēc ziņām par gūstekņa atbrīvošanu, vairāki komentētāji un karavīri 28 gadus veco Bergdālu nosauca par dezertieri un aicināja viņu sodīt. Pentagons iepriekš bija secinājis, ka Bergdāls no bāzes Paktītkas provincē izgāja bez atļaujas, bet nav zināms, vai viņa mērķis bija dezertēt.

Militārajiem izmeklētājiem būs pieejamas liecības, kas ievāktas 2009. gadā īsi pēc Bergdāla pazušanas. Tomēr amatpersonas nevarēs viņu nopratināt, kamēr to neatļaus viņa "reintegrācijas" komanda.

Pēc atbrīvošanas no gūsta Bergdāls nogādāts militārajā slimnīcā Vācijā, bet ASV armijas medicīnas centrā Teksasā nogādāts piektdien.

Bergdāls līdz šim nav kontaktējies ar savu ģimeni, amatpersonas to sauc par viņa paša izvēli, raksta BBC.

Vēstīts, ka Seržants Bergdāls pazuda 2009. gada jūnijā. Šī gada janvārī ASV militāristu rokās nonāca jauns video, kurš liecināja, ka seržants vēl ir dzīvs.

Pret seržanta atbrīvošanu ASV valdība ir nodevusi Katarai, kas bija gūstekņu apmaiņas darījuma starpniece, piecus Gvantanamo līča cietumā turētus afgāņus.

Ziņots, ka "Taliban" gūstā nonāk arī četrkājaini karotāji. Februārī kaujinieki izplatīja video, kurā redzams sagūstīts NATO kara suns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!