Afganistānas islāmistu kustība "Taliban" šonedēļ publiskojusi video, kurā atrāda kaujinieku sagūstītu NATO kara suni. Starptautiskās misijas amatpersonas tikmēr apstiprina, ka pagājušā gada decembrī ir pazudis viens četrkājainais karavīrs, vēsta ārvalstu mediji.

Īsajā ierakstā redzami bārdaini vīri ar ieročiem un ķēdē piesietu suni ar speciālu aprīkojumu uz ķermeņa. "Taliban" apgalvo, ka suns, kuram klāt bijis GPS uztvērējs, maza kamera un lukturītis, sagūstīts reidā pret ASV bāzi.

Tomēr ASV militārpersonas drīz vien pēc video parādīšanās medijiem atklāja, ka suns nav piederējis amerikāņiem, bet gan citai NATO dalībvalstij, raksta žurnāls "Foreign Policy".

Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka no ASV militārajiem avotiem sapratusi, ka suns kalpojis Lielbritānijas karavīriem.

Suns sagūstīts 23. decembrī reidā pret ASV spēkiem Lagmānas provincē valsts austrumos, apgalvo "Taliban". Uzbrukumā arī esot iegūti ieroči un nogalināti seši amerikāņu karavīri.

NATO šajā dienā gan fiksējusi tikai divus atsevišķus karavīru nāves gadījumus – vienu valsts dienvidos, otru austrumos. Alianses pārstāvji norāda, ka var apstiprināt suņa pazušanu 2013. gada decembrī, bet vairāk informācijas par notikušā apstākļiem viņiem neesot, raksta "Foreign Policy".

Speciāli trenēti kara suņi parasti nebaidās no šāvienu trokšņa, tomēr kaujas haoss un granātmetēju sprādzieni tik un tā varētu neprognozējami ietekmēt dzīvnieka uzvedību, kurš var palikt nošķirts no sava saimnieka, pieļauj "Foreign Policy".

Koalīcijas spēki savās misijās plaši izmanto suņu palīdzību gan sprāgstvielu meklēšanai, gan citiem uzdevumiem, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!