Pirmdien Austrijā sākās rakstnieka Gerda Honsika tiesas prāva, kurš apsūdzēts holokausta noliegšanas un nacisma ēras aspektu propagandēšanā.
67 gadus vecais Gerds Honsiks 1992. gadā Austrijā tika notiesāts ar 18 mēnešu cietumsodu par aģitēšanu uz holokausta noliegšanu savā grāmatā "Attaisnojums Hitleram?", taču apelācijas laikā aizbēga uz Spāniju, kur pavadīja 15 gadus, līdz 2007. gadā tika izdots Austrijai.


Tagad viņam draud 20 gadi cietumā par jaunām apsūdzībām par atkārtotu iesaistīšanos publiskā nacistu ideoloģijas izplatīšanā ar savu žurnālu "Halt" un vairākām grāmatām.


"120 gadus pēc Hitlera dzimšanas joprojām ir cilvēki, kas noliedz viņa pastrādātās zvērības. Tas nav tikai skumji, tas ir bīstami," savā uzrunā tiesai pavēstīja prokurors Stefans Apostols. "Viņa idejas var sadzirdēt bez darba esošie vai mazizglītotie. Honsiks nav vienkārši sīks nacists, viņš ir vadošs revizionists, vēstures falsificētājs, cilvēks, kurš uzdodas ne par to, kas viņš patiesībā ir."


Honsiks apsūdzības noraidīja.


"Apsūdzība ir nepatiesa četros punktos - es neesmu rasists, antisemīts, nacionālsociālists vai holokausta noliedzējs," paziņoja Honsiks. "Prokurora kungs, jums ir darīšana ar humānistu!"


Pēc Honsika teiktā, viņam nav bijusi nojausma, ka viņš pārkāpj likumu, kad savā žurnālā 1994. gadā izsmeļoši apstrīdējis gāzes kameru pastāvēšanu. Pēc bēgšanas viņš pārskatījis savus uzskatus, "lai mani nevarētu pārprast".


Honsika advokāts 87 gadus vecais Herberts Šallers nosodīja "tipisko paraugprāvu". Pēc viņa teiktā, gāzes kameru pastāvēšana "nav fakts, bet gan valdošais uzskats".


Spānija bija divreiz noraidījusi lūgumu izdot Honsiku, norādot, ka holokausta noliegšana un neonacistu propaganda šajā valstī nav noziegums. Viņš galu galā tika izraidīts pēc tam, kad par viņu tika izdoti divi Eiropas aresta orderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!