Foto: AP/Scanpix

Pašpasludinātie organizāciju "Doņeckas Tautas Republika" un "Luhanskas Demokrātiskā Republika" līderi Aleksandrs Zaharenko un Igors Plotņickis paziņojuši, ka gatavi pārtraukt uguni kopš 5.septembra, informē Ukrainas ziņu aģentūra "Unian".

Kopīgā paziņojumā abi kaujinieku līderi norāda, ka "gatavi rīt, 2014.gada 5.septembrī, pulksten 15 dot pavēli par uguns pārtraukšanu, gadījumā ja izdosies vienoties un ja Ukrainas pārstāvji parakstīs plānu par konflikta politisku noregulējumu".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko, atbildot uz žurnālistu jautājumiem NATO samitā Velsā, sacīja, ka ir optimistisks par piektdien, 5.septembrī, paredzēto kontaktgrupas tikšanos Ukrainas krīzes risināšanā.

Skeptiskāks šajā jautājumā bija NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Ja Krievija ir patiesi ieinteresēta risinājuma rašanā, tas ir apsveicami, viņš teica.

Tomēr Rasmusens atgādināja, ka iepriekš šādi Krievijas paziņojumi bijuši vien "dūmu aizsegs" agresijas eskalācijai.

5.septembrī Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā paredzēta Ukrainas krīzes risināšanai radītās kontaktgrupas tikšanās.

Kā jau ziņots, Putins trešdien izklāstīja septiņu punktu plānu pamiera panākšanai Austrumukrainā.

Krievijas prezidents paziņoja, ka prokremliskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armijai jāpārtrauc uzbrukumi rajonos ap Doņecku un Luhansku un Ukrainas karavīriem jāatkāpjas uz pozīcijām, no kurām tie nevar apšaudīt pilsētas. Armijai arī jāpārtrauc gaisa uzlidojumi.

Putins arī paziņoja, ka pamiera ievērošana jāuzrauga starptautiskajiem novērotājiem, bez nosacījumiem jāatbrīvo visi ieslodzītie, jāizveido bēgļu un humānās palīdzības koridori un jāsniedz palīdzība Doņeckas un Luhanskas infrastruktūras atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!