Foto: Shutterstock

Baltkrievijas piena un piena produktu ievešanas Krievijā aizliegums, visticamāk, ir mēģinājums samazināt Eiropas Savienības (ES) valstu pārtikas produktu kontrabandu, kas Krievijas tirgū nokļūst nelikumīgi caur Baltkrieviju ar pārmarķējumu, ka šie produkti it kā ražoti Baltkrievijā, vēstī medijs "Janes.com".

Krievijas lauksaimniecības un pārtikas nozares regulators 26. februārī paziņoja, ka aizliegums Krievijā ievest pienu un piena produktus no Baltkrievijas stāsies spēkā 6. martā.

22. februārī regulators paziņoja par Baltkrievijas piena produktu eksporta aizliegumu. Tas esot saistīts ar Baltkrievijas produktu kvalitātes problēmām.

Gan Baltkrievija, gan Krievija ir Eirāzijas ekonomikas savienības (EES) dalībnieces. Savienība dibināta 2015. gadā kopā ar Armēniju, Kazahstānu un Kirgizstānu, lai nodrošinātu, ka tirdzniecība starp dalībvalstīm netiktu ierobežota. Savienība tika izveidota kā Krievijas centrēta alternatīva Eiropas Savienībai (ES) un līdzīgi balstīta uz neierobežotu preču, pakalpojumu, kapitāla un darbaspēka kustību, skaidro medijs. Krievija ir dominējošā ekonomika EES un veido 87% no kopējā IKP.

"Janes.com" norāda, ka piena tirdzniecības starp Baltkrieviju un Krieviju ierobežojums mazina tirdzniecības brīvību EES, un Krievija kā lielākā ekonomika tirdzniecības blokā uzliek ierobežojumus saviem vietējiem ražotājiem. Tomēr, visticamāk, konkrētais tirdzniecības aizliegums vērsts uz to, lai samazinātu ES produktu pārtikas kontrabandas apjomu, kas nelikumīgi nokļūst Krievijas tirgū ar "ražots Baltkrievijā" marķējumu.

Vienlaikus medijs pauž, ka, turpinoties aizliegumiem, visticamāk, samazināsies tirdzniecības bloka efektivitāte un tā pievilcība jaunpienācējiem.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, 2017. gadā Baltkrievijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta apgrozījums bija 4,9 miljardu ASV dolāru vērtībā. Baltkrievijas piena produktu eksports 2017. gadā sasniedza 2,1 miljardus ASV dolāru. Krievija ir Baltkrievijas lielākais eksporta tirgus, kas patērē vairāk nekā 70% eksportēto pārtikas produktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!