Bijušie padomju Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti Igaunijā nedrīkstēs balotēties parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, kā arī ieņemt amatus valsts dienestā, paredz likumprojekts, kuru otrdien apstiprināja Igaunijas valdība.
Likumprojekts paredz, ka ikvienam parlamenta vai pašvaldību deputātam, stājoties amatā, būs jādod zvērests, kas pēc satura būs analogs zvērestam, kuru topošie deputāti nodeva līdz 2000.gada 31.decembrim.

Zvēresta teksts ir: "Zvēru, ka neesmu darbojies Igaunijas okupētājvalstu drošības iestādēs, izlūkdienestos vai šo valstu pretizlūkošanas dienestos, neesmu bijis to aģents un neesmu piedalījies pilsoņu vajāšanā un represijās pret viņiem viņu politiskās pārliecības, nelojalitātes, piederības kādai šķirai vai darbības Igaunijas Republikas valsts vai aizsardzības struktūrās dēļ."

Tēvzemes savienības, kas ir šī likumprojekta iniciatore, pārstāvji uzskata, ka zvēresta problēma ir steidzami jāatrisina, jo zvēresta nodošanas nosacījums atbilstoši Igaunijas konstitūcijai no 2001.gada 1.janvāra ir atcelts. Likumprojekta autori ir pārliecināti, ka ierobežojumi tiesībām balotēties vēlēšanās ir jāsaglabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!