Foto: Reuters/Scanpix

Visvairāk "izvirtusī" pasaules valsts 57 kandidātu konkurencē ir Čehija, bet pati "tikumīgākā" - Zambija, secinājuši ziņu aģentūras "Bloomberg" analītiķi.

Eksperti izanalizējuši 57 pasaules valstu noslieci uz amorālu dzīvesveidu un sarindojuši tās pēc "samaitātības" pakāpes.

Valsts izvirtības pakāpes noteikšanai tika izmantoto četri mainīgie – vidējais patērētais alkohola daudzums uz vienu pieaugušu iedzīvotāju, izsmēķēto cigarešu daudzums, narkotiku izplatība (lietotāju procentuālais daudzums 15 līdz 63 gadu vecu iedzīvotāju vidū) un kopējais azartspēlēs zaudētās naudas daudzums procentuāli no iekšzemes kopprodukta.

Atkarībā no mainīgo rezultāta, katrai valstij piešķirts noteikts punktu skaits. Jo punktu vairāk, jo valsts ir samaitātāka, raksta "Bloomberg".

Rezultāti parādīja, ka izvirtušo valstu saraksta galvgalī ar 64,5 punktiem atrodas Čehija, tai seko Slovēnija, Austrālija, Armēnija, Bulgārija, Spānija, Bosnija, Krievija, Baltkrievija, bet pirmo desmitnieku ar 49,2 punktiem noslēdz Grieķija.

Savukārt vismazāk punktus savākusi, tātad, "vistikumiskākā" valsts ir 57 vietā esošā Āfrikas valsts Zambija ar savāktiem 6,2 punktiem. "Šķīstībā" labus rezultātus uzrādījušas arī Salvadora, Bolīvija, Gvatemala, Venecuēla, Taizeme, Meksika, Kolumbija, Turcija, bet "tikumiskāko" valstu desmitnieku ar 18,8 punktiem noslēdz Ekvadora.

"Bloomberg" analītiķi ar šo pētījumu arī apšaubījuši uzskatu, ka, jo sliktāks valsts ekonomiskais stāvoklis, jo neveselīgāks cilvēku dzīvesveids.

"Amorālāko" valstu pirmajā vietā ir salīdzinoši turīgā Čehija, bet desmitniekā arī Austrālija un Spānija. Savukārt "vistikumiskākā" izrādījusies nabadzīgā Zambija. Tāpat izrādās, ka tādu narkotiku izplatīšanas valstu kā Kolumbija, Meksika un Venecuēla iedzīvotāji paši nebūt nav lielākie narkotiku lietotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!