Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas amatpersonas, lai slēptu "apkaunojošos" noslēpumus, iznīcinājušas dokumentus no kolonijām, kas grasījušās iegūt neatkarību, liecina piektdien atklātībai nodotie Ārlietu ministrijas arhīva materiāli.

Operācijas "Legacy" laikā amatpersonas no Kenijas, Ugandas, Tanzānijas, Jamaikas, Malaizijas un citām britu kolonijām informētas par to, kā iznīcināt dokumentus, kas "varētu apkaunot Viņa Majestātes valdību".

Nule kā atslepenotie Ārlietu ministrijas materiāli atklāj, kā Singapūrā karaliskās karaflotes bāzē "brīnišķīga atkritumu dedzināmā krāsns" izmantota, lai iznīcinātu šī reģiona dokumentu kravas.

Dokumenti arī iemesti "dziļos ūdeņos, kuros nav straumju, maksimāli sasniedzamā attālumā no krasta", lasāms Nacionālā Arhīva materiālos.

1961.gada vēstulē no Kenijas stāstīts par komitejas izveidošanu, kurai "jāstrādā ar aizsardzības drošības struktūru netīrajiem aspektiem" un "jāsatīra" Kenijas izlūkdienesta dokumenti, vēsta laikraksts "The Times".

Koloniju ministrijas 1961.gada 3.maija telegrammā doti norādījumi, lai nepieļautu, ka dokumenti nonāk nule kā izveidoto jauno valstu valdību rokās.

Dokumenti jāiznīcina, ja tie "var apkaunot policijas un bruņoto spēku amatpersonas, ierēdņus un policijas informatorus, ja tie var apdraudēt izlūkdienesta avotus" vai arī ja jauno valdību ministri tos varētu izmantot "neētiskiem" nolūkiem.

Lielbritānijas valdība šogad piekrita maksāt 50 miljonus sterliņu mārciņu (42 miljonus latu) kompensācijās 5200 gados veciem kenijiešiem, kas tikuši spīdzināti, kad Kenijā 50.gados notika sacelšanās pret koloniālo varu.

Piektdien atklātībai nodotie dokumenti ir pēdējā daļa no dokumentu kopuma, kuru eksistenci Ārlietu ministrija atzina tikai 2011.gada janvārī tiesas procesā par Kenijas sacelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!