Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija nopelta par "baiļu atmosfēras" veicināšanu akadēmiskajās aprindās, jo nacionālā bibliotēka atteikusies pieņemt ar islāma fundamentālistu grupējumu "Taliban" saistītus dokumentus.

Bibliotēka nepieņēma pasaulē lielāko talibu dokumentu kolekciju bailēs, ka to varētu sodīt par terorisma atbalstīšanu.

Starptautiska pētnieku grupa vairākus gadus vāca informāciju par "Taliban". Kolekcijā atrodami laikraksti no grupējuma varas laikiem Afganistānā, dzeja, kartes, radio pārraižu ieraksti, kā arī likumi un edikti. Pētnieki digitalizēja dokumentus un pārtulkoja tos angļu valodā, lai materiālus varētu izmantot turpmākajiem pētījumiem.

Lai arī 2012. gada projektā kā padomdevēji darbojās Britu bibliotēkas pārstāvji, tā pēdējā brīdī atteicās no kolekcijas, kā iemeslu minot Lielbritānijas pretterorisma likumu iespējamo pārkāpumu.

"Tas ir pārsteigums un vilšanās," norāda projekta ierosinātājs Alekss Striks van Linshotens. "Tur nav atrodamas bumbu izgatavošanas receptes un tamlīdzīgas lietas. Tie ir dokumenti, kuri varētu palīdzēt pētīt vēsturi gan afgāņiem, kuri vēlas uzzināt vairāk par neseno pagātni, gan arī citiem cilvēkiem, kuri grib saprast šo kustību."

"Ikviens akadēmisko aprindu pārstāvis zina, ka jālasa primārie avoti, lai izprastu karojošus grupējumus. Taču akadēmiskajā vidē valda baiļu atmosfēra, jo Lielbritānijas likums ir ļoti plašs," viņš uzsver.

Tikmēr Britu bibliotēkas pārstāve aicina ar sūdzībām vērsties pie valdības. "Tas ir liels digitāls arhīvs, kura saturs varētu pārkāpt Terorisma likumu," viņa skaidro. "Juristi ieteica Britu bibliotēkai un citām līdzīgām institūcijām nedot piekļuvi tāda veida materiāliem."

Lielbritānijas Terorisma likums aizliedz "krāt materiālus, ko varētu izmantot terorakta izdarīšanā vai plānošanā", kā arī kriminalizē "teroristu publikāciju cirkulāciju". Taču tādā gadījumā policijai arī jāspēj pierādīt, ka materiālu īpašnieks piekrīt publikācijās paustajiem uzskatiem un ir iecerējis tos izmantot teroraktu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!