Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas Tieslietu ministrija satraukusies par Anglijā noindētā Krievijas izlūka Aleksandra Ļitviņenko lietas izmeklēšanas izmaksām un par savu satraukumu informējusi arī lietu uzraugošu izmeklēšanas tiesnesi, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas tieslietu ministrs Kens Klārks vēstulē tiesnesim pieprasījis izskaidrot lietas izmaksas, kuras varētu sasniegt pat četrus miljonus mārciņu (aptuveni 3,5 miljoni latu). Ministrs norādījis, ka valdībai ir ierobežotas finanses, tāpēc tiek pieļauts samazināt summu, kuru varēs tērēt izmeklēšanai.

Pērn oktobrī Londonā pieņemts lēmums lietu izmeklēt līdz galam, atgādina BBC. Valdība tolaik apņēmās segt izmeklēšanas izdevumus.

Jau ziņots, ka Ļitviņenko, kuram Lielbritānijā bija piešķirts politiskais patvērums, nomira 2006.gada novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju-210.Viņš kļuva pazīstams kā atmaskojošu publikāciju par Krievijas specdienestu darbību autors un toreizējā valsts prezidenta Vladimira Putina kritiķis.

Britu likumsargi uzskata, ka Ļitviņenko noindējis viņa bijušais dienesta biedrs, tagad Valsts Domes deputāts Andrejs Lugovojs. Krievija ir noraidījusi apvainojumus par savu specdienestu līdzdalību un atsakās izdot Lugovoju, aizbildinoties ar to, ka šādas darbības liedz valsts konstitūcija.

Ļitviņenko lieta uz ilgu laiku "atvēsināja" Krievijas un Apvienotās Karalistes attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!