Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Čehijas galēji kreisās un anarhistu organizācijas plāno protestēt pret Eiropas galēji labējo partiju sanāksmi, kas nedēļas nogalē gaidāma Prāgā.

Eiropas Parlamenta (EP) eiroskeptiķu frakcijas Nāciju brīvības Eiropa (ENF) partijas sanāksmi organizē Čehijas galēji labējās partijas "Brīvība un tiešā demokrātija" (SPD) līderis, Tokijā dzimušais uzņēmējs Tomio Okamura.

Uz pasākumu plāno ierasties Francijas Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna un Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss, kā arī Austrijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas un Polijas labējo partiju pārstāvji.

Vairākas pilsoniskās organizācijas internetā Čehijā aicinājušas rīkot protestus pret bailēm un atstumšanu, un simtiem cilvēku pauduši gatavību tajos piedalīties.

Prāgas centrā piektdien demonstrācijas ieplānojusi organizācija "Nē rasismam", anarhistu kustība QAS, kristiešu feministu organizācija RFK un Sociālistu solidaritātes grupa.

Protestētāji plāno sestdien nobloķēt piekļuvi vietai, kur notiks galēji labējo partiju sanāksme.

Kreisās organizācijas apgalvo, ka labējo populisma uzplaukums ir reakcija uz neoliberālisma izraisīto krīzi mūsdienu sabiedrībā. Labējie populisti gūst labumu no bailēm un nedrošības, ko izraisījusi šī krīze.

SPD kļuvusi par ceturto lielāko partiju Čehijā, un tā kontrolē 22 no 200 vietām parlamenta apakšpalātā.

Policijas preses pārstāve laikrakstam "Lidove noviny" (LN) atklāja, ka Nīderlandes policija lūgusi Čehijas Ārlietu ministriju nodrošināt Vildersam apsardzi un čehu policisti apsargās Vildersu, kamēr viņš uzturēsies valstī, jo radikāli noskaņotie islāmisti ir atklāti draudējuši viņu nogalināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!