Dānijas Tieslietu ministrija otrdien ir noraidījusi Krievijas oficiālo pieprasījumu izdot pašpasludinātās Ičkerijas republikas prezidenta Aslana Mashadova pilnvaroto pārstāvi Ahmedu Zakajevu, jo Maskava nav iesniegusi pietiekami daudz faktu materiāla, lai izdošana varētu notikt, teikts ministrijas paziņojumā.
Dānija aizturēto čečenu līderi palaiž brīvībā

"Rūpīgi izanalizējot Krievijas pieprasījumu par Ahmeda Zakajeva izdošanu, kā arī piesūtītos dokumentus un pierādījumus, ieskaitot liecinieku liecības, Dānijas Tieslietu ministrija šodien izlēma, ka Krievijas iesniegtais izdošanas pieprasījums - tādā veidā, kādā tas tika nodots Dānijas varasiestādēm - saskaņā ar Dānijas likumdošanu un 1957.gada Eiropas konvenciju par personu izdošanu nevar tikt apmierināts," norādīts paziņojumā

Zakajevu Kopenhāgenā arestēja pēc Maskavas pieprasījuma 30.oktobrī, tūlīt pēc Vispasaules čečenu kongresa beigām. "Lēmums ir tāds, ka uz [ministrijas] rīcībā esošo materiālu pamata izdošana nevar notikt. Zakajevs ir ticis atbrīvots un tagad var brīvi pamest Dāniju," norāda ministrija.

Dānijas varasiestādes ir izsaukušas uz Ārlietu ministriju Krievijas vēstnieku Dānijā Nikolaju Bordjužu, lai viņam izskaidrotu Kopenhāgenas nostāju. Valsts ārlietu ministrs Pērs Stīgs Mellers žurnālistiem sacīja, ka nedomā, ka Zakajeva izdošanas atteikums varētu pasliktināt attiecības abu valstu starpā. Krievijas Ārlietu ministrija pagaidām nekādi nekomentē notikušo.

Krievija pieprasīja izdot Zakajevu un 31.oktobrī nosūtīja Dānijai oficiālu pieprasījumu par to. Savukārt Dānijas Tieslietu ministrija, izskatījusi oktobra beigās no Krievijas saņemtos dokumentus, ierosināja Krievijai iesniegt papildu informāciju, kas apstiprinātu pret Zakajevu izvirzītās apsūdzības.

5.novembrī Krievijas Ģenerālprokuratūra iesniedza Dānijai pierādījumu par Ahmeda Zakajeva vainu konkrētos noziegumos. Attiecīgos dokumentus Krievijas ģenerālprokurors Vladimirs Ustinovs nodeva Dānijas tieslietu ministrei Lēnai Espersenai, kura uzturējās vizītē Maskavā.

Savukārt Dānijas Tieslietu ministrija uzskata, ka Krievijas iesniegtie pierādījumi pret Zakajevu bijuši nepietiekami un tajos ir pretrunas. Tieslietu ministrijas preses pārstāvis Jakobs Šarfs novembra beigās sacīja, ka ir acīmredzamas pretrunas Krievijas varas iestāžu iesniegto dokumentu angļu un dāņu tulkojumos, kas pamato viņu izdošanas prasību.

Pēc spēkā esošajiem noteikumiem, ja Dānija neizdod Zakajevu Krievijai, viņš būtu jāizraida uz valsti, no kuras ieradies, tas ir Beļģiju, kas viņam izsniedza Šengenas vīzu iebraukšanai Dānijā. Tomēr Beļģija jau ir devusi mājienu, ka nevēlas uzņemt čečenu separātistu pārstāvi.

Maskava Zakajevu apsūdz par to, ka viņš izveidojis "bandu, kurā bija no 200 līdz 1500 kaujinieku un kura izdarījusi terora aktus un parastus kriminālnoziegumus" Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!