Foto: AFP/Scanpix

Krievija turpina militāro izrādīšanos pie NATO valstu robežām, turpina destabilizēt situāciju Ukrainas Austrumos un ir atsākusi Alepo bombardēšanu, saasinot humāno katastrofu Sīrijā, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Trešdien NATO mītnē Briselē sākās bloka aizsardzības ministru tikšanās, kuras laikā tiek apspriesta Varšavas samitā pieņemto lēmumu izpilde un tālākā gaita. Svarīgākie tikšanās jautājumi ir NATO aizsardzības un atturēšanas spēju palielināšana alianses austrumu daļā un Melnās jūras reģionā.

Tāpat tiks apspriesta Krievijas militārā aktivitāte pie NATO valstu robežām. "Tuvu mūsu robežām Krievija turpina savu uzstājīgo militāro izrādīšanos, tostarp rīkojot masīvas iepriekš neizziņotas mācības," uzrunājot žurnālistus, paziņoja Stoltenbergs.

Vēl šomēnes Krievija izvietojusi kodolspējīgās "Iskander" raķetes Kaļiņingradā un ir apturējusi līgumu ar ASV par atbrīvošanos no kodolieročiem paredzētā plutonija, atgādina Rasmusens.

Tādos apstākļos, kad Krievija ir trīskāršojusi savu militāro budžetu, iegulda jaunā aprīkojumā, rīko pēkšņas mācības pie NATO robežām un ar Gruzijas, un Ukrainas piemēru ir apliecinājusi gatavību lietot militāru spēku pret kaimiņiem, alianse ir spiesta reaģēt, uzsver Stoltenbergs, atzīmējot, ka NATO reakcija ir atbildīga, proporcionāla un ar aizsardzības raksturu.

Viena no šīm atbildēm ir četru bataljonu izvietošana trīs Baltijas valstīs un Polijā, par ko vairāk informācijas tikšot paziņots pēc ministru tikšanās. "Un Krievija turpina destabilizēt Ukrainas austrumus ar militāru un finansiālu palīdzību separātistiem. Šie soļi nemazina spriedzi un neatjauno paredzamību mūsu attiecībām," uzsvēra Stoltenbergs.

Tāpat Krievija ir atsākusi Sīrijas pilsētas Alepo bombardēšanu, saasinot humāno katastrofu, atzīmē NATO ģenerālsekretārs. "Katru dienu mirst vīrieši, sievietes un bērni. Nogalināti zemiskos uzbrukumos viņu mājām un pat slimnīcām," pauž Stoltenbergs, aicinot Krieviju izrādīt patiesas pūles vardarbības pārtraukšanai un humānās palīdzības ielaišanai pilsētā.

Bažas par humāno situāciju Alepo pastiprina arī Krievijas aviācijas bāzes kuģa "Admirl Kuzņecov" došanās uz Vidusjūru, kas varētu nozīmēt pastiprinātus uzbrukumus Alepo, skaidro Stoltenbergs.

NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā paredzēts spriest arī par plašāku alianses iesaisti Irākas spēku apmācībā cīņai pret grupējumu "Daesh" un iespējamu NATO misiju Vidusjūrā, pār kuru uz Eiropu plūst migrantu straumes.

Tāpat paredzēts runāt par ciešāku NATO un Eiropas Savienības (ES) sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!