Foto: AP/Scanpix
Centralizēta patvēruma sistēma ļaus Eiropas Savienībā (ES) efektīvāk tikt galā ar joprojām augošo migrantu un patvēruma meklētāju pieplūdumu, teikts Eiropas Parlamenta (EP) deputātu otrdien pieņemtajā rezolūcijā, informēja EP preses dienests.

EP deputāti prasa arī nodrošināt iespējas, kā bēgļi droši un likumīgi varētu pieteikties patvērumam Eiropas Savienībā, nemeklējot cilvēku kontrabandistu pakalpojumus un neriskējot ar savām dzīvībām.

Nesaistošajā rezolūcijā EP deputāti atzīst, ka ES patvēruma sistēma pašreizējā arvien augošā migrantu pieplūduma apstākļos nedarbojas, un aicina pašos pamatos pārstrādāt Dublinas regulu, ieviešot centralizētu pieteikumu pieņemšanu ES līmenī. Viņi uzsver, ka šādā sistēmā katrai dalībvalstij varētu paredzēt konkrētas kvotas, un tā varētu darboties, izmantojot vairākus ES karstos punktus.

Rezolūciju, ko izstrādājušas EP deputātes Roberta Metsola no Maltas un Kašetu Kjenge no Itālijas, pieņēma ar 459 balsīm par, 206 pret un 52 atturoties.

Eiropas Komisija apņēmusies šī gada jūnijā vai jūlijā iesniegt Dublinas III regulas grozījumus.

"Migrācijas problēmai nav ātra un vienkārša risinājuma. Mums nav vajadzīgi jauni ārkārtas pasākumi, mums ir vajadzīga ilgtspējīga nākotnē vērsta pieeja", teica ziņotāja Metsola plenārsesijas debašu laikā.

"Migrācija nav jāapkaro, migrācija ir jāpārvalda," piebilda EP otra ziņotāja Kjenge, norādot, ka Eiropas līmeņa pieeja ir jābalsta solidaritātē un atbildības dalīšanā.

EP deputāti rezolūcijā uzsver, ka pašreizējā patvēruma pieteikumu izskatīšanas sistēma nepietiekami ņem vērā īpašo migrācijas spiedienu uz dalībvalstīm, kam ir ārējā ES robeža. EP deputāti prasa taisnīgumu, dalītu atbildību, solidaritāti un ātru pieteikumu izskatīšanu.

EP deputāti aicina dalībvalstis pildīt pienākumus attiecībā uz bēgļu ārkārtas pārcelšanu, uzsverot, ka pašlaik ir reāli pārcelta pavisam maza daļa no 106 000 patvēruma meklētājiem, kas gaida pārcelšanu no Itālijas un Grieķijas. Attiecībā uz pārmitināšanu vajadzīga "saistoša un obligāta normatīva pieeja".

EP deputāti iestājas par ES līmeņa atgriešanas noteikumiem, tā vietā, lai dalībvalstis divpusējās sarunās mēģinātu vienoties ar trešām valstīm par atgriešanu. Viņi uzsver, ka migranti ir jāatgriež vienīgi tad, ja valsts, uz kuru viņi tiek nosūtīti, ir viņiem droša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!