Foto: Reuters/Scanpix

Visām Krievijas un Ukrainas konflikta pusēm jāizvairās no jebkādām darbībām, kas var novest pie tālākas konflikta eskalācijas, paziņojusi Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

"Eiropas Savienība nosoda un neatzīst Krimas un Sevastopoles nelikumīgo aneksiju, ko paveikusi Krievija. Mēs joprojām esam nelokāmi savā Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes atbalstā," telefonsarunā ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu pavēstīja Mogerīni.

"Konflikta mierīgs atrisinājums ir vienīgais iespējamais risinājums. Tas ietver sevī Ukrainas austrumus, kur mēs aicinām visas puses pilnā mērā piedalīties Minskas vienošanās pilnīgā realizācijā," norādīja Mogerīni.

Viņa uzsvēra, ka ES un dalībvalstis nepārtraukti novērtēs situāciju, tostarp nākamajā trešdienā paredzētajā ES politikas un drošības komitejas sēdē.

Šonedēļ spriedze Kijevas un Maskavas starpā saasinājās, jo Krievijas Federālā drošības dienests (FDD) paziņojis, ka tas okupētajā Krimā novērsis Ukrainas militārā izlūkdienesta "teroraktus" un atvairījis Kijevas spēku bruņotu uzbrukumu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saistībā ar to apsūdzēja Ukrainu, ka tā esot ķērusies pie "terora prakses".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko kategoriski noraidījis Maskavas apsūdzības kā "bezjēdzīgas un ciniskas". Viņš uzsvēra, ka tās ir fantāzijas un kārtējais iemesls, lai Ukrainai izteiktu jaunus kara draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!