Foto: AFP/Scanpix

Bruņotais basku separātistu grupējums ETA sācis ieroču nolikšanu, piektdien pavēstīja starptautiskie novērotāji. Šādi ir sperts solis Rietumeiropas pēdējās lielās vardarbīgās separātistu kustības atbruņošanas virzienā.

Ekspertu komisija, kas veic ETA pamiera novērošanu, nodevusi atklātībai video, kurā redzams, kā grupējuma biedri, kuru sejas sedz melnas maskas, novērotājiem parāda šautenes, patronas un spridzekļus.

"Komisija ir pārliecinājusies, ka ETA ir aizzīmogojusi un padarījusi nelietojamu zināmu daudzumu ieroču, munīcijas un sprāgstvielu," Bilbao, Spānijas Baskuzemē, sacīja komisijas pārstāvis sakariem ar presi Rams Manikkalingams.

"Komisija ir pārliecināta, ka šis solis ir nozīmīgs un ticams. Mēs uzskatām, ka tas novedīs pie tā, ka visi ETA ieroči, munīcija un spridzekļi tiks padarīti nelietojami," sacīja pārstāvis.

Spānijas konservatīvā valdība atsakās atzīt šī soļa nozīmīgumu.

Iekšlietu ministrs Horhe Fernandess Diass no jauna atkārtoja prasību, ka grupējums ir "jāizformē bez priekšnosacījumu izvirzīšanas" un Spānijas drošības spēkiem tas ir "pilnīgi un galīgi jāsakauj".

"Visu cieņu, bet mums nav vajadzīgi šie starptautiskie pārbaudītāji," preses konferencē dažas minūtes pirms piektdienas paziņojuma sacīja ministrs. "Mums pietiek ar civilajiem gvardiem un policiju."

Tomēr ETA rīcība raisījusi zināmu optimismu Baskuzemē.

"Tas ir mazs solis, tas nav pietiekams, bet tas ir pirmais un vajadzīgais solis uz pilnīgu atbruņošanos," preses konferencē pēc komisijas paziņojuma sacīja Baskuzemes prezidents konservatīvais nacionālists Injigo Urkulju.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi vairāk nekā 800 cilvēku.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Pēdējo gadu laikā ETA vadība cietusi lielus zaudējumus, jo daudzi tās aktīvākie līderi ir arestēti. Turklāt grupējums zaudējis atbalstu basku apdzīvotajos reģionos, vairumam basku pievēršoties nevardarbīgām politiskām kustībām.

2012.gada oktobrī ETA paziņoja par bruņotās cīņas pārtraukšanu, tomēr ieročus grupējums nav nolicis, nedz arī paziņojis par padošanos. Arī Spānijas valdība atteikusies iesaistīties sarunās ar ETA līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!