Foto: AP/Scanpix

Interneta un mikroblogu vietnes "Facebook" un "Twitter" atteikušās bloķēt opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju izveidotās lapas un esot gatavas tam, ka Krievijas teritorijā to darbība var tikt pilnībā pārtraukta, pirmdien televīzijas kanālu "Doždj" informējuši vairāki tā avoti.

Pēc Maskavas tiesā notikušās noklausīšanās par lietu, kuras ietvaros Navaļnijs un viņa brālis Oļegs ir apsūdzēti par uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu piesavināšanos, prokuratūra pieprasīja sodīt Oļegu Navaļņiju ar astoņiem gadiem cietumā, bet Alekseju Navaļņiju ar desmit gadiem, politiķa aizstāvji "Facebook" izveidoja lapu, lai pulcētu cilvēkus uz demonstrāciju 15.janvārī.

20 decembrī lapa tika nobloķēta. Kā "Doždj" paskaidroja Krievijas mediju uzraudzības dienesta "Roskomnadzor" preses sekretārs Vadims Ampelonskis, sociālais tīkls to izdarījis pēc ģenerālprokuratūras pieprasījuma.

Kad par to tapis zināms, "Facebook" rīcību nosodījis bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols, kā arī vairāku ietekmīgu ASV izdevumu redakcijas. Īpaši asi vietni kritizējis laikraksts "Washington Post".

Avoti, kas informēti par pašreizējo situāciju, "Doždj" pavēstīja, ka šī sarežģītā situācija tikusi apspriesta uzņēmuma mītnē Kalifornijā un ticis pieņemts lēmums Navaļnija atbalstam izveidotās lapas nebloķēt, vēsta viens no lapas radītājiem Leonīds Volkovs.

"Facebook" gan apzinās, ka līdzīgas darbības var novest pie sociālā tīkla pilnīgas nobloķēšanas Krievijā, un vietne ir gatava pieņemt šādu risku.

Tajā pašā laikā kāds cits avots vēsta, ka 22.decembrī arī mikroblogu vietne "Twitter" pieņēmusi lēmumu nebloķēt to lietotāju profilus, kuri dalās ar informāciju par paredzēto protesta akciju Navaļnija aizstāvībai. "Roskomnadzor" šiem lietotājiem izsūtīs vēstules ar prasību informāciju dzēst, tomēr tiem, kuri to atteiksies darīt, netiks piemērots nekāds sods. Arī "Twitter" ir gatava, ka Krievija to pilnībā nobloķēs.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!