Foto: Publicitātes attēls

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) otrdien paziņoja, ka vairs neizmeklēs 1971. gadā notikušu lidmašīnas nolaupīšanu, kuras īstenotājs biznesmeņa uzvalkā ar kaklasaiti izlēca no lidmašīnas ar izpletni un 200 000 ASV dolāru.

FIB Sietlas birojs e-pasta vēstulē atzina tā sauktās D.B.Kūpera lietas izmeklēšanu par vienu no ilgākajām un nogurdinošākajām šīs aģentūras vēsturē un paziņoja, ka ir laiks koncentrēties uz citām lietām.

FIB paziņoja, ka saglabās šīs lietas pierādījumus savā galvenajā birojā Vašingtonā, bet nevēlas saņemt jaunas norādes, ja vien netiks atrasti Kūpera izpletņi vai viņa nauda.

Vīrietis tumšās saulesbrillēs, kurš bija nopircis lidmašīnas biļeti uz Dena Kūpera vārda, 1971.gada 24.novembrī iekāpa aviosabiedrības "Northwest Orient Airlines" lidmašīnā, kura uzlidoja no Oregonas štata Portlendas pilsētas uz Sietlas-Takomas starptautisko lidostu.

Sākotnējā ziņā par lidmašīnas nolaupīšanu šīs vīrietis bija nosaukts par D.B.Kūperu, un nolaupītājs šādi tika saukts arī turpmākajās ziņās, lai gan viņa patiesā identitāte nav zināma.

Sēžot lidmašīnas aizmugurē, viņš iedeva stjuartei zīmīti ar tekstu "Jaunkundze, man ir spridzeklis, lūdzu, apsēdieties man blakus".

Vīrietis pieprasīja 200 000 ASV dolāru skaidrā naudā un četrus izpletņus. Pēc lidmašīnas nolaišanās saņēmis prasīto, viņš atbrīvoja 36 pasažierus un divus no stjuartiem, bet lidmašīna ar apkalpes locekļiem kā ķīlniekiem devās tālāk viņa norādītā virzienā uz Nevadas štata Rīno pilsētu, lēni lidojot zemā augstumā.

Kad lidmašīna atradās virs Vašingtonas štata dienvidrietumu daļas, Kūpers nolaida lidmašīnas aizmugures durvis un izlēca no tās ar izpletni.

Nolaupītājs netika atrasts, bet kāds zēns Kolumbijas upes pludmalē 1980. gadā izraka trīs saiņus ar 20 dolāru nomināla banknotēm – pavisam apmēram 6000 dolārus. Banknošu sēriju numuri apliecināja, ka tās ir daļa no Kūpera naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!