Foto: AFP/Scanpix

Protestētāji vairākās Brazīlijas pilsētās piektdien iekūlās sadursmēs ar policiju un dedzināja autobusus, tādējādi uz vardarbīgas nots noslēdzot pirmo ģenerālstreiku vairāk nekā 20 gadu laikā, vēsta aģentūra "Reuters".

Arodbiedrības Brazīlijā streiku rīkoja, lai paustu neapmierinātību par prezidenta Mišela Temera iecerēto pensiju reformu. Protestētāju pūlis maršēja arī gar Temera rezidenci Sanpaulu.

Reformas paredz paaugstināt pensionēšanās vecumu, kā arī samazināt virkni sirmgalvju pabalstu. Arodbiedrības argumentē, ka uz tām gulsies viss reformu uzliktais slogs. Savukārt valdība norāda, ka reformas nepieciešamas, lai nepieļautu pensiju sistēmas sabrukumu.

Streika izskaņā Riodežaneiro ielās tika aizdedzināti vismaz astoņi pasažieru autobusi, savukārt policija pret protestētājiem pielietoja asaru gāzi un gumijas lodes.

Par spīti vardarbīgajam pavērsienam, Temers un viņa centriski labējā valdība protestus nosauca par neveiksmīgiem. Paziņojumā prezidents nosodīja protestētāju vardarbīgās metodes un apsolīja, ka "darbs pie nācijas likumdošanas modernizācijas turpināsies".

Arodbiedrības savukārt pauda pretējo, argumentējot, ka protestos piedalījās miljoniem cilvēku un tie notikuši visos 26 valsts štatos un galvaspilsētā Braziljā.

Pēdējais ģenerālstreiks Brazīlijā notika 1996. gadā, kad protestētāji vērsās pret valstī notiekošo privatizāciju un ar darbaspēku saistītajām reformām, kuras pārraudzīja iepriekšējais prezidents Fernando Enrike Kardozo.

Vairāki eksperti jau norādījuši, ka piektdienas protestam nebūs nozīmīga artava pensiju reformu jautājuma apturēšanā, jo prezidents Temers bauda vairuma likumdevēju atbalstu. Tikmēr sabiedrības atbalsts Temera valdībai ir nokrities līdz 10%.

Temers Brazīlijas prezidenta pienākumus sāka pildīt pēc tam, kad pērn, noslēdzoties impīčmenta procedūrai, no amata atcēla prezidenti Dilmu Rusefu.

Rusefa, kas nāca pie varas 2011. gadā un bija pirmā sieviete Brazīlijas prezidenta krēslā, tika apsūdzēta par manipulācijām ar budžetu, lai tādējādi maldinātu vēlētājus pirms 2014. gada vēlēšanām.

Temers prezidenta pienākumus pildīs līdz 2018. gada decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!